Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jak je to skutečně s naším vztahem k EU

Předseda ODS reaguje na komentář Respektu

Marek Švehla v článku Užiteční idioti a protektorátní pisálkové (Respekt 34/2017) dospěl k závěru, že cílem ODS „může být i úplný výstup z EU“. Za pomoci nesouvisle vrstvených nepravd, polopravd a spekulací se autor pokouší vykreslit ODS jako stranu, která někde mezi Okamurou a KSČM spřádá tajné plány o odchodu z EU. Účel tohoto předvolebního textu (vlastně pardon, textu v předvolebním čase) ponechme stranou. Mohli bychom nad ním i mávnout rukou, ale z úcty ke čtenářům časopisu Respekt považuji za potřebné napsat, jak to skutečně je. Tedy jasně a srozumitelně: ODS nechce vystupovat z EU a ODS ani nechce „úplné odmítnutí eura“.

Za každou cenu nás poškodit

Nejprve pár slov k euru. V naší Vyšehradské deklaraci, na niž se autor odvolává, je jednou z podmínek pro vstup ODS do vlády „odmítnutí povinného přijetí eura“. Podobně je to v našem volebním programu a dalších dokumentech. ODS není a priori proti přijetí eura, ale chce, abychom se mohli svobodně rozhodnout, zda a kdy euro přijmeme.

Odmítnutí povinnosti přijmout euro je něco docela jiného než „úplné odmítnutí eura“, které nám Marek Švehla podsouvá. Domníváme se, že v současné situaci je euro pro nás ekonomicky nevýhodné a jeho přijetí i politicky neprozíravé s ohledem na strukturální nerovnováhu eurozóny a její nejistý politický vývoj. Autor říká, že ČR se sice zavázala, že euro přijme, ale že záleží na vládě, zda podnikne potřebné kroky. Myslím, že i čtenář neznalý pravidel EU v tom odhalí jistý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].