Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Další Pyrrhovo vítězství společnosti ČEZ

Ústavní soud překvapivě uzavřel občanům přístup k informacím o státních firmách

Právo občanů na svobodný přístup k informacím se nevztahuje na největší tuzemskou společnost ČEZ. Ústavní soud rozhodoval o žádosti několika občanských spolků, aby státní energetický gigant zveřejnil, jak kvalitní a bezpečné je palivo, používané v Jaderné elektrárně Temelín. A soudci rozhodli, že firma to zveřejňovat nemusí. I když ji ze sedmdesáti procent ovládá stát, menšinu akcií drží soukromé subjekty a jejich obchodní zájmy je nutné chránit. Rozhodnutí Ústavního soudu se podle názoru mnoha právníků stává precedentem pro další více než tisícovku státních a obecních firem se soukromou účastí. Už se od nich nemusíme dozvědět ani to, kolik zaplatili za veřejnou zakázku, třeba obnovu parku, nebo nákup aut či výplatu odměn.

Ústavní soud zároveň ale jedním dechem dodal, že se problém, který svým výrokem vytváří, dá jednoduše napravit. Zákonem, který přesně řekne, co je to veřejná instituce, která je podle zákona povinna poskytovat informace. A do toho seznamu může být zahrnut i ČEZ. Potíž je ovšem v tom, že poslanci i senátoři dělali v minulosti hodně pro to, aby se občané dozvěděli o fungování státních společností a především ČEZ co nejméně.

Udělejme v tom pořádek

Ve většině zemí Evropské unie dávají zákony pod veřejnou kontrolu ty firmy, v nichž mají stát, kraje nebo obce „podstatný vliv“. Někde jde o většinový akciový podíl, jinde třeba o menšinový, který ale dokáže blokovat důležité návrhy většiny. Řada evropských soudů a například i český Nejvyšší správní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].