Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Mlíčko chce zpět dobré jméno

Ne všichni ve známém případu ProMoPro byli vinni

Zaplatil jsem vysokou cenu.
(Mlíčko s manželkou) • Autor: Matěj Stránský
Zaplatil jsem vysokou cenu. (Mlíčko s manželkou) • Autor: Matěj Stránský

Davida Mlíčka poprvé kontaktovala policie, když jeho synovi bylo pět dní. Dnes je to skoro školák – a Mlíčko se mu teprve teď může naplno věnovat. Je to pár dní, co přišel domů s pravomocným rozsudkem ze známé kauzy ProMoPro, předražené zakázky na technickou podporu českého předsednictví EU, v níž figuroval a která ho roky pohlcovala. Po šesti letech v postavení obviněného a obžalovaného soud nyní řekl, že se ničeho nedopustil – a osvobodil ho. Mlíčko teď zvažuje požadovat po státu náhradu škody.

Dvojnásobná radost

V roce 2006 bylo Davidu Mlíčkovi dvacet devět let a měl pocit, že právě dokázal něco velkého. Ministerstvu pro místní rozvoj, kde pracoval, se po velkém úsilí podařilo prosadit nový zákon o veřejných zakázkách, který nastavoval průhlednější pravidla pro jejich zadávání. Mlíčko se na normě jako ministerský právník výrazně podílel, a jak říká, měl radost, že touhle cestou pomáhá bojovat proti korupci.

Pak ale nastalo v jeho životě prázdno. Po dosažení cíle pocítil ztrátu energie, a proto začal přemýšlet, co dál. Za rozhodnutí může náhoda: jeden z jeho známých zmínil, že na Úřadu vlády hledají právníka specializovaného na oblast veřejných zakázek a že tentokrát nepůjde jen o běžnou agendu. Člověk, jehož vyberou, by měl mít především na starosti přípravu blížícího se českého předsednictví Evropské unii, jednoho z vrcholů našeho polistopadového začlenění se do volného evropského světa.

Mlíčka to zlákalo. Jak říká, viděl v tom šanci účastnit se opět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].