Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Zlý pud pánem domu

Prezident Miloš Zeman nadělal mnoho škod, které bude třeba napravovat

Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš
Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„Zlý pud je zpočátku jako kolemjdoucí, pak jako podnájemník a nakonec jako pán domu,“ vypráví jedno úsloví v talmudu. Vybavilo se mi při sledování prezidenta Miloše Zemana, který v televizi o premiérovi Sobotkovi řekl, že se odvoláním Andreje Babiše zachoval „jako svině“.

Kam až dokáže člověka zavést zloba a alkoholismus, jaký to konec bystrého intelektuála a politika. Dříve Zemanovy bonmoty vyvolávaly rozhořčení, dnes už zejména lítost a pocit studu. Snad už i Zemanův ohnivý obhájce, herec Jan Kačer, pochopil, proč nelze někoho ctít jenom proto, že má pokročilý věk.

V tomto čísle končíme rubriku Kdybych byl prezidentem… Rok jsme sbírali postřehy zajímavých osobností veřejného života, jak by pojaly roli hlavy státu, kdyby dostaly příležitost. Velmi často se opakovalo, že by bylo nutné vrátit prezidentské funkci důstojnost, začít spojovat, a ne rozdělovat společnost, zlepšovat vztahy se sousedy a spojenci. Miloš Zeman skutečně nadělal mnoho škody, které bude třeba napravovat.

Rubrika končí proto, že se už přesouváme z pozice teoretických úvah do fáze předvolební kampaně. Přichází tedy čas skutečných kandidátů a vysvětlování jejich cílů. Snad k nim a k sobě budeme přísnější, než jsme byli během minulé volby.

Tak jako v každém letním dvojčísle, i letos vám nabízíme velkou literární přílohu. Více než padesát stran čtení od německých a rakouských spisovatelů a spisovatelek, doplněných o rozhovor s českým spisovatelem Jaroslavem Rudišem, který je nejen znalcem tamní scény, ale jeho knihy jsou na německém trhu velmi úspěšné. Přílohu editačně vedl kolega Jan H. Vitvar a moc děkujeme za pomoc pražskému Goethe-Institutu.

Jak jsem již uvedl, toto je dvojčíslo, takže další vydání Respektu najdete doma ve schránce či v trafice 10. července. Ať se vám start prázdnin vydaří.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2017 pod titulkem Zlý pud pánem domu