Vstupní dveře jednopatrové šedivé novostavby zdobí svítivě žlutý plakát s nápisem „STOP špatným obědům“. Když procházíme okolo dveří sborovny, učitelka v bílé košili vtipkuje, že dnes v jídelně asi opět nebude potřeba dozor. Slovanské gymnázium v Pasteurově ulici v centru Olomouce se před pár dny nakrátko proslavilo po celé republice s jedním z evergreenů zdejšího školství. Už týden tady běží všeobecný bojkot školních obědů. Studentům i učitelskému sboru v čele s ředitelem Radimem Sloukou došla trpělivost s jejich ubohou kvalitou a stávkují za „lepší oběd“. V jídelně sedí jen pár dětí, které si na rozdíl od dvou stovek spolužáků dnešní jídlo neodhlásily, protože na to jednoduše „zapomněly“. Ostatní si o polední pauze v mikrovlnkách ohřívají oběd z domova nebo si jdou něco koupit do supermarketu přes ulici.

Obědy na gymnáziu má od roku 2013 z rozhodnutí Olomouckého kraje na starosti školní vývařovna v předměstské čtvrti Hejčín. Už po čtvrt roce si rodiče na stravování začali stěžovat. Vadila jim nedovařená a špatně ochucená jídla a „malé porce“. Po krátké nápravě se vše vždy po pár týdnech vrátilo do starých kolejí. „Doufali jsme, že hlas dětí bude mít větší sílu,“ vysvětluje studentka třetího ročníku Alžběta Šobáňová, jedna z hlavních organizátorek stávky.

Brambory, čočka, normy

Špatná kvalita jídla v českých školách patří do základní kulturní výbavy Čechů mnoha generací. Ano – jídlo je individuální záležitost, každá rodina má jiné návyky a dětem je občas těžké…

I_obalka_R22
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R22
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 43 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte