Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Myšlení rychlé a pomalé

Babiše má ve vládě nahradit bývalý byznysmen Ivan Pilný

Andrejovi věřím. (Ivan Pilný) • Autor: Profimedia, Borgis
Andrejovi věřím. (Ivan Pilný) • Autor: Profimedia, Borgis

Bouřlivá vládní krize, která poslední tři týdny okupovala většinu českého mediálního prostoru, je nejspíš u konce. Její řešení je neméně překvapivé. Dosavadní koalice bude vládnout dál bez Andreje Babiše, který slibuje, že odejde. Mužem, kterého do vlády posílá místo sebe, je poslanec ANO a bývalý byznysmen Ivan Pilný. Premiér Bohuslav Sobotka s navrhovaným řešením souhlasí, stejně jako prezident Miloš Zeman.

Jak je možné, že šlo všechno tak hladce a proč premiér řešení přijal? Pilný byl v pořadí třetím jménem, které Babiš Sobotkovi navrhl jako náhradu. Předchozí dva kandidáty, náměstkyni ministerstva financí Alenu Schillerovou i ministra životního prostředí Richarda Brabce, Sobotka odmítl jako příliš blízké k Babišovi. O Pilném tohle tvrdit nemohl – poslanec si na sjezdu ANO před dvěma lety jako jediný veřejně stěžoval, že se vůbec nediskutuje o programu, svým kolegům vyčítal přílišnou loajálnost k předsedovi Babišovi a tehdejší člence vedení Radmile Kleslové její členství v komunistické StB. Na začátku letošního roku to vypadalo, že ani strana s Pilným příliš nepočítá: na únorovém sjezdu neúspěšně kandidoval na místopředsedu ANO, v dubnu ho královéhradecká buňka ANO vyškrtla z prvního místa krajské kandidátky. Právě popsaná nálepka „stranického rebela“ se nyní Babišovi hodila.

Zdravý rozum

Ještě na začátku minulého týdne Pilný spekulace o tom, že by mohl být ministrem, odmítal. Post je prý mimo jeho odbornost. „Čemu nerozumím, to nedělám,“ řekl novinářům. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].