Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Milost pro populárního vraha

Prezident Zeman rozehrál propuštěním Jiřího Kajínka nebezpečnou hru

Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství
Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Prezident Miloš Zeman podepsal avizovanou milost pro Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Zřejmě nejznámější český vězeň zamířil na svobodu po 23 letech z věznice v Rýnovicích. Součástí jeho milosti je sedmiletá podmínka, při níž se šestapadesátiletý Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Při této příležitosti odemykáme komentář z tištěného Respektu. 

Nájemný vrah Jiří Kajínek dostane v druhé půli května milost prezidenta Miloše Zemana. Už před měsícem přitom hlava státu oznámila, co ji k tomu kroku vede: existují prý důvodné pochybnosti o Kajínkově vině. Jestli prezident hledá záminku, jak odvést pozornost od svých neústavních kroků, kterými řeší současnou vládní krizi, doporučil mu někdo ten správný recept. Značka Kajínek v minulých dvaceti letech u veřejnosti vždy zabrala. Zejména v oblasti, do níž se nás teď prezident svým zdůvodněním snaží vtlačit, tedy v debatách o Kajínkově vině či nevině.

Miloš Zeman má právo

Jak napovídají facebookové statusy, debatují po Zemanově ohlášce milosti o správnosti či nesprávnosti Kajínkova propuštění po třiadvaceti letech kriminálu i ti, kteří nevědí, za co se vlastně do vězení dostal. Takže pro připomínku. Jiří Kajínek je odsouzen na doživotí za to, že v roce 1993 zavraždil za odměnu sto tisíc korun plzeňského podnikatele a jeho bodyguarda, další bodyguard s těžkým zraněním přežil a stal se pak korunním svědkem žaloby.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kajínka usvědčovalo více svědků a důkazů. Přesto v tomto vyřizování účtů plzeňského podsvětí, do něhož byli možná zapleteni i zkorumpovaní policisté, zůstaly jisté pochybnosti. Připouštěl to už první Kajínkův soudce Pravoslav Polák. Ve složitých případech mají ale soudci vždy pochybnosti, dodával. A ty v Kajínkově případu byly příliš nedostatečné na osvobozující verdikt. Doživotní trest pro nájemného vraha byl pečlivě zdůvodněný na nebývalých sto třiceti stránkách.

Rozsudek postupně v následujících letech stvrdily další soudy, včetně toho Ústavního, verdikt ustál v roce 2001 i zkoumání ministra spravedlnosti Pavla Rychetského i poslední Kajínkovu stížnost v roce 2010. Tehdy jsme se taky mohli všichni přesvědčit, jak značka Kajínek funguje. Tehdejší stížnost doprovázela premiéra hraného filmu Kajínek a veřejná debata o tom, zda slavný zločinec byl opravdu tím mužem, který střílel v borských zatáčkách, nebo jestli to na něj ušili prohnilí policisté, na několik měsíců ovládla většinu médií. Důkazy se stávaly nedůležitým detailem, o to víc vládly vášně. Kajínek se ukázal jako slibná karta na získání pozornosti.

Právníci se bojí, že to Zeman prodá jako nápravu křivdy.

Prezident Miloš Zeman má právo – stejně jako kdysi monarchové – udělit milost, komu chce, aniž by to musel jakkoli zdůvodňovat. Nemusí vysvětlovat, proč zpochybňuje justiční rozhodnutí. Může se tvářit, že milost je nápravou nespravedlivého verdiktu, což děsí slušné právníky. Nemusí vysvětlovat, proč propouští nájemného vraha. O němž – navíc – nemá od vězeňské správy žádnou informaci, nakolik je připraven přijmout svobodu a jestli není hrozbou pro stále žijící svědky. „Mám strach, že se bude mstít za těch dvacet let,“ řekl ve čtvrtek České televizi korunní svědek Vojtěch Pokoš. Nad tím vším se můžeme podivovat, ale na věci prezidentova práva to nic nezmění.

…ale chybí mu jistota

Miloš Zeman může ještě oznámit, že Jiří Kajínek je na smrt nemocný, a potom by byl ten údiv asi menší. Prezident zatím nic takového nenaznačil, můžeme se tedy spíš domýšlet, že se milostí pro „značku Kajínek“ pokouší zastavit svou upadající popularitu a zvýšit vyhlídku na své znovuzvolení. Podle posledního seriózního průzkumu z roku 2010 si tři čtvrtiny populace tehdy myslely, že Kajínek je nevinen a měl by se dostat na svobodu. Dnes to asi nebude jinak a Zeman může hrát na tuto strunu.

Možná prezident opravdu odvádí pozornost od své nechuti dodržovat ústavu a odvolat ministra financí Andreje Babiše a touhy zničit premiéra Bohuslava Sobotku a ovládnout sociální demokracii. Varují před tím politici i novináři. Média jsou v psaní o Jiřím Kajínkovi zdrženlivá, ale oznámení, že za týden dostane slíbený papír a bude svobodný, žije už svým bohatým životem na sociálních sítích.

Jedna věc je ale v milosti pro populárního vraha pozoruhodná: Zemanovi se při ní nedostává jistoty monarchů. Milost totiž podle Hradu bude obsahovat překvapivou klauzuli. Pokud se Jiří Kajínek dopustí v následujících sedmi letech jakéhokoli trestného činu, třeba krádeže v supermarketu, vrátí se na doživotí do vězení. Bývalý ústavní soudce Stanislav Balík říká, že každý prezident bere svou milostí na sebe zároveň odpovědnost za propuštěného zločince. Miloš Zeman to dělá podmíněně. To svědčí o tom, že ani sám prezident Kajínkovi nevěří a jen rozehrál kvůli svým zájmům nebezpečnou hru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2017 pod titulkem Milost pro populárního vraha