Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kdo se bojí Martina Schulze

Mají se Češi obávat muže, který možná porazí Angelu Merkel?

Zdá se, že nám za západní hranicí roste nový strašák: Martin Schulz a představa, že se po zářijových volbách stane německým kancléřem. Sociálními sítěmi kolují otitulkovaná videa z Evropského parlamentu, která mají dokládat jeho aroganci, a mírně hysterické jsou zvláště hlasy z okolí ODS. Jednička její pražské kandidátky Jana Černochová například Schulze nazvala „levicovým ideologem, demagogem, revolucionářem a nevzdělancem“, který by byl pro „Německo i Unii katastrofou“.

Je samozřejmě směšné, když politička kritizující „arogantní elity z Bruselu“ najednou arogantně dehonestuje politického rivala zrovna proto, že se vypracoval z velmi skromných poměrů a nemá univerzitní diplom. Vezměme ale obavy vážně: je Schulz populistický a pro Evropu nebezpečný, jak se z české pravice ozývá?

Pozitivní emoce

Je to pořád jen myšlenková hra. Martin Schulz na svém volebním programu teprve pracuje a představí ho v červnu. V televizních debatách i rozhovorech je zatím nekonkrétní, vymezuje se proti Angele Merkel hlavně stylem. Apeluje na city, hodně mluví o spravedlnosti, vyzdvihuje, co v německé společnosti nefunguje. Proti „kancléřce chladného rozumu“ staví emoce a politickou vášeň. Na voliče to zabírá i kvůli tomu, že tuhle rovinu politiky v pragmatických merkelovských dvanácti letech postrádali.

Hrozí snížením finanční podpory.

Není to ale populismus. Ten se snaží dělit společnost na elity (zkorumpované, neschopné, odtržené od reality)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].