Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Ano, bude ticho

Na sjezdu Babišova hnutí nikdo ani nepípnul; to nadcházející sjezd ČSSD se pravděpodobně odehraje ve zcela jiném duchu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Před týdnem proběhl sněm hnutí ANO a za necelý týden nás čeká sjezd jeho hlavního volebního rivala ČSSD. Mezičas se ideálně hodí k přemítání o proměnách české politiky. Tedy – není to až tak napínavé, protože ani v jedné straně se nebojuje o předsednický post a podzimní volby má podle průzkumů celkem jasně v kapse Andrej Babiš.

Asi nejzajímavější detail ze skončeného sjezdu ANO tak není znovuzvolení otce zakladatele předsedou 195 hlasy z 210 přítomných, ale změna stanov, které rozšiřují jeho pravomoci. Babiš teď smí podle chuti škrtat v kandidátkách, nejen v těch pro parlamentní volby, ale i v těch pro soutěž na nižších úrovních samosprávy. Doposud takové personální rošády mohl dělat jen výbor tvořený předsednictvem a krajskými předsedy.

Celý sněm ANO se konal „v klidné a místy odlehčené atmosféře“, jak zaznamenali kolegové z Hospodářských novin. A k takové pohodě tak nějak patří i fakt, že když se posilovaly pravomoci předsedy řídit stranu autoritativně, nikdo ani nepípnul. A moc se toho nenamluvilo ani při jiných bodech programu. Převažovaly úsměvy a potřásání rukou. Neznamená to ovšem, že by členové ANO byli až tak spokojení. Naši redaktoři se během minulého týdne setkali s některými straníky a zaznamenali jistou nervozitu – nikdo teď neví, kdy bude všemocným lídrem vyměněn.

To sjezd ČSSD se pravděpodobně odehraje v jiném duchu. Poslední velká tradiční strana má svá názorová křídla a kliky, své konzervativce, pragmatiky, populisty i liberály. Má své vyslance z regionů, kteří rádi řeční, má své názorové střety i své intriky. Má podporovatele současného předsedy i jeho nepřátele. Má své zemanovce i antizemanovce.

A taky má demokratické stanovy zajišťující, že tihle všichni se mohou o své místo na výsluní utkat podle předem daných pravidel. A žádná ruka shůry je pak nemůže vyhodit jako figurku v Člověče, nezlob se!.

Je to samozřejmě trochu pomalé a vysilující. Ale má to něco do sebe.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

příjemné čtení vám přeje

Petr Třešňák

zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2017 pod titulkem Ano, bude ticho