Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Freak s mlékem

Starý rok skončil a začíná nový. Ať je ten váš jako freakshake: všeho hodně, bez zábran, bez obav a plný hříšného blaha. To vše nabízí tahle monstrózní variace na mléčný koktejl. Ducha doby odráží tak věrně, že nejspíš opanuje rok 2017, očekávají trendové prognózy.

Zmrzlina se smíchá s mlékem a klidně i ovocem, kokosem, avokádem nebo skoro čímkoli jiným. Řádně se protřepe a nalije se do sklenice, která připomíná půllitr. Ozdobí se to šlehačkou, pochopitelně dvojitou, postříká několika polevami, přidají se sušenky, klidně i slané, marshmallow, na to kobliha a dalších pár ingrediencí a znovu se to s rozběhem pocáká polevami. Výsledek vypadá přesně tak, jak zní – je to kulinářská příšera. Čím horší, tím lepší. Pak se vyfotí, dá na Instagram a může se začít pít, jíst a patlat po obličeji.

Je to dekadentní, nezdravé a strašné. A právě v tom to zřejmě spočívá. Po letech úzkostí, biomrkve, antioxidantů a mobilních aplikací, které spustí rámus, jen co si dáte do kávy kostku cukru, přišla věc tak sladká a tučná, že jste se na ni báli jenom pomyslet. Teď však opustila hlubiny podvědomí, vyšla na světlo, a kdo ji zkonzumuje, bude mu blaze. Možná proto, že se odvážil pohlédnout do tváře příšeře. Možná proto, že se prostě hrozně nacpal.

Móda vzešla z kavárny Patissez v australské Canbeře, kde stvořili freakshake jako vysoce konceptuální a promyšlený pamlsek. Díky sociálním sítím ovšem nápad ožil a zdivočel. Další varianty na freakshaky vznikají v Americe, v Anglii a snad už brzy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].