Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Štokrlata, hejbejte se

Praha: nábytková dílna Z pokoje do pokoje

Do konce února
Milady Horákové 387/56, Praha Holešovice,
další „štaci“ sledujte na facebookových stránkách
Z pokoje do pokoje, kde najdete také program workshopů, přednášek a akcí. • Autor: Zuzka Pomajbikova
Do konce února Milady Horákové 387/56, Praha Holešovice, další „štaci“ sledujte na facebookových stránkách Z pokoje do pokoje, kde najdete také program workshopů, přednášek a akcí. • Autor: Zuzka Pomajbikova

„Proč neustále kupovat nové věci, když mi ještě mohou posloužit ty staré, navíc mnohdy hezčí?“ Tuhle otázku si kladla Zuzana Trnková, když se vrátila ze studií ve Švédsku. Na rozdíl od Skandinávie jí v Praze chyběla nábytkářská dílna, kde si můžete sami opravit starou židli, stůl či další památné kousky po babičce nebo z bazaru. Kde vám půjčí za dobrovolný poplatek nářadí a máte dost prostoru rozmáchnout se štětcem a nepostříkat tak barvou kanape ve vaší garsonce.

Autor: Zuzka Pomajbikova
Autor: Zuzka Pomajbikova

Ne že by v místních končinách byly komunitní dílny něčím zcela neznámým, v posledních letech jich začíná přibývat – na Letné je šicí dílna zvaná Pokoj č. 10, ve Vysočanech hodinová DIY (Do It Yourself) dílna pro kutily Texasana Hanka Dukeho, opravit kolo si můžete v Bajkazylu, v plánu je nožířská dílna. Tu nábytkářskou si ale nakonec musely Zuzana Trnková s „týmem“ podobně naladěných kamarádek založit samy. Pod Letenským náměstím v ulici Milady Horákové se jim podařilo do krátkodobého pronájmu získat v přízemí a suterénu funkcionalistického domu prostory po bývalé městské dětské knihovně.

Hned vedle slavné Erhartovy cukrárny, v prostorách s původními vitrínami a výsuvnými markýzami, se tak ozývá zvuk brusek, řezání, pracuje se tu s čalounickou jehlou, hobluje. A není třeba se bát, že to nezvládnete i vy. Tým Z pokoje do pokoje pořádá workshopy a kurzy vedené odborníky, kde vás naučí, jak správně očalounit křeslo nebo zbrousit židli.

[image id=„200045139“ align=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].