Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Pekelné vozítko hoverboard

Proč americké úřady zakázaly prkénko podobné skateboardu, které se stalo hitem minulých Vánoc

Autor: Getty Images
Autor: Getty Images

Brian Fox z amerického města Nashville nedávno prožil den, na který nezapomene. Jeho dům zachvátil požár a uvěznil v něm dvě z jeho čtyř dětí. Díky heroickému úsilí se mu nakonec dceru i syna podařilo zachránit, všichni tři si odnesli jen lehčí zranění. Dům však lehl popelem, rodina se musela přestěhovat do podnájmu. Podobných požárů se během roku v USA odehrají stovky, ten, který zničil příbytek Foxových, však měl neobvyklou příčinu: hoverboard.

Toto dvoukolé elektrické „prkénko“ připomínající skateboard funguje na podobném principu jako známá vozítka segway: hoverboardy jezdí na elektřinu a mají sofistikovaný řídicí systém, který je umožňuje ovládat prostým přenášením váhy. Na trzích se objevily loni a vánoční sezonu vzaly doslova ztečí. Označení „hoverboard“ sice vůbec neodpovídá původnímu významu tohoto slova, jež se dosud používalo pro prkno, které dokáže létat nad zemí, přesto zažila tato malá jezdítka rychlý růst popularity. Nyní prožívají stejně strmý pád.

Už neriskujte

Hoverboardy se nejprve objevily v Číně. Vyrábějí je především továrny v Šen-čenu, průmyslové megalopoli dvakrát větší než New York, jíž se přezdívá čínské Silicon Valley. Kupují si je mladí, aktivní lidé, kteří se rádi předvádějí. Díky svému názvu odkazujícímu na známou filmovou sérii Návrat do budoucnosti, jejíž hrdina se pohybuje městem na létajícím skateboardu, i zástupu celebrit, jako jsou třeba Justin Bieber či Wiz Khalifa, které se s nimi předváděly na sociálních sítích,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].