Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Výstřední návrhy

Ve srovnání se Sandersovými plány vypadají republikáni střízlivě

Důležitým signálem, že Republikánská strana nefunguje, byla v posledních letech její neochota přicházet se smysluplnými programovými návrhy. Místo nich její nejvýznamnější představitelé běžně předkládali výstřední plány, o nichž dobře věděli, že je nikdy nebude možné uskutečnit nebo že čísla v nich prostě nevycházejí.

Co by udělali republikáni, kdyby byli letos zvoleni do Bílého domu? Všichni jejich kandidáti by zrušili Obamovu reformu zdravotnictví, někteří by přijali dodatek ústavy požadující vyrovnaný rozpočet, jiní by deportovali několik milionů nelegálních zaměstnanců. Je zbytečné dodávat, že se nic z toho neuskuteční.

Vezměme si například republikánské návrhy v daňové oblasti. Nestranický think tank Centrum pro daňovou politiku odhaduje, že plán Marca Rubia by během deseti let vytvořil deficit ve výši 8,2 bilionu dolarů. Návrh Teda Cruze nevychází o 10,2 bilionu dolarů. Celkem nepřekvapí, že Donald Trump oba překonává s programem, jehož výsledkem by byl deficit 11,2 bilionu dolarů a státní dluh by vzrostl během příštích 20 let o 80 procent HDP.

Dokonce i šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který je znám svou znalostí rozpočtu a pragmatismem, navrhl v roce 2014 zcela nereálný rozpočet. Slíbil „seškrtat“ 5,1 bilionu dolarů během deseti let – což znamená rozpočet menší o 29 procent. Pro srovnání, k největšímu ročnímu snížení výdajů v posledních šesti desetiletích došlo v roce 1955, kdy se rozpočet v souvislosti s demobilizací po skončení korejské války snížil o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].