Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Velký experiment v Brně

Rodinám, které žijí v nevyhovujících podmínkách, nabídne radnice přestěhování do obecních bytů vedle běžných nájeníků

I nájemníkům v Pohodě svitla naděje, že se dostanou do lepšího. • Autor: Matěj Stránský
I nájemníkům v Pohodě svitla naděje, že se dostanou do lepšího. • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

V Brně se rozjíždí projekt, o kterém se bude nepochybně debatovat i za hranicemi tohoto velkoměsta. Radnice se totiž rozhodla zkusit v českých poměrech revoluční přístup při řešení bydlení rodin, které nyní žijí v ubytovnách či jinak nevyhovujících podmínkách, a nabídne jim přestěhování do obecních bytů. A ty nebudou v nějakém speciálním domě, ale naopak v normálních činžácích vedle běžných nájemníků. Vzhledem k tomu, že byť jen úvahy na toto téma v minulosti vyvolávaly velké vášně, dá se předpokládat, že se i nyní vzedmou nemalé emoce.

Přístup brněnských radních není ve světě nějak ojedinělý. Existují studie, které dokládají, že pokud sociálně vyloučení lidé dostanou příležitost žít v lepším prostředí, začnou se okolí přizpůsobovat. Tak jako beznaděj plodí beznaděj, platí to i naopak. V tom se zhlédlo vedení Brna, pozvalo si zahraniční experty a spouští pilotní projekt, který má vyzkoušet, jestli to bude v Česku fungovat.

Bude to zajímavý experiment, který nemá jasný konec. Nic není dokonalé, takže se nepochybně stane, že někdo šanci využije a někdo ne. Určitě se pak bude více mluvit o druhé skupině, ale pravda také je, že dosavadní přístup, tedy sestěhovávání sociálně slabých rodin do zdevastovaných domů na okraji společnosti, nepřináší vůbec nic dobrého. A stát či samosprávy to finančně zatěžuje čím dál víc. Více k tématu si přečtete v článku Hany Čápové na Fokusu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2016 pod titulkem Velký experiment v Brně