Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Platící hosté

Sarah Watersová

Sarah Watersová: Platící hosté
Sarah Watersová: Platící hosté

Platící hosté jsou dalším historickým románem z pera britské autorky Sarah Watersové, která ve většině děl zasazuje lesbické hrdinky do dob, kdy byla homosexuální orientace tabu. Tentokrát se děj odehrává ve dvacátých letech minulého století, které představuje především jako období, kdy se hroutí třídní i genderové bariéry a poprvé výrazněji nastupuje ženská emancipace. V románu se příznačně objevují postavy neprovdaných a pracujících mladých žen, zatímco navrátilci z fronty naopak práci hledají obtížně.

Hlavní hrdinka Frances Wrayová obývá s matkou sídlo, jehož zlaté časy dávno minuly a ženy jej pronajímají „platícím hostům“. V domě, kde Frances sama uklízí, protože na služku nejsou peníze, se zhmotňuje břímě rodinného postavení, konvencí a závazků vůči matce, které leží na Francesiných bedrech. Hrdinka se zprvu jeví jako fádní a upjatá stará panna, která překročila pětadvacítku a dny tráví posluhováním matce. Postupně se však dozvídáme, že se angažovala v ženském hnutí, kvůli čemuž byla i v konfliktu se zákonem, a má za sebou milostný románek se ženou. Nepřekvapí, že k něčemu podobnému se schyluje i poté, co se do sídla nastěhuje mladý manželský pár, Lilian a Leonard Barberovi. Lilian sice pochází z opačného konce společenského žebříčku než Frances, které zpočátku není sympatická, ale nakonec jí učaruje.

Watersová je známá pečlivou snahou o historickou věrnost – k čemuž často využívá i nápodobu dobových spisovatelů a jejich děl. Nicméně tentokrát výsledek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].