Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Brazílie

Modlitby na WhatsAppu

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Je podmračené únorové ráno a na mobilu mi vesele plápolá skvělá zpráva. Na whatsappové skupině, která se jmenuje Zprávy o stavu Jessiky, píše její přítel Paulo: „Děkuji Vám všem za Vaše modlitby! Byly vyslyšeny! Jessika je mimo nebezpečí, zítra ji propustí z nemocnice.“ Všichni Paulovi posíláme smajlíky a radujeme se. Jessica je moje studentka, je jí třicet let a prodělala vážnou mozkovou příhodu. Téměř měsíc ležela na jednotce intenzivní péče v kómatu napojená na přístroje, ale její přítel neztrácel naději. Mimo jiné zřídil pro společné přátele a známé skupinu na aplikaci WhatsApp, abychom o Jessice měli všichni zprávy z první ruky. A všichni jsme se na WhatsAppu také společně pilně modlili a posílali Jessice éterem po síti sílu do života.

Ani na chvíli mi ale nepřišlo na mysl, že modlitba na WhatsAppu je poněkud zvláštní propojení spirituality a technologií. Jenže jestli je pro současnou Brazílii něco typické, tak je to právě tohle. Propojení. Spojení. Brazilci totiž dokážou spojit a propojit naprosto neuvěřitelné věci. A pokud jde o víru nebo náboženství, skutečně nic není problém. Běžný Brazilec vám klidně oznámí, že je sice pokřtěný katolík a v neděli chodí na mši, ale zároveň je taky buddhista, nebo spíš spiritista či „kardekián“. A tady bude tápající Evropan potřebovat krátké vysvětlení.

Původně katolík Hippolyte Léon Denizard Rivail (známý pod pseudonymem Allan Kardec), francouzský pedagog a přírodovědec, byl totiž v 19. století zakladatelem spiritismu. Jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].