Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Virus jménem zika

Objevují se první náznaky, že virus, který může deformovat lidský plod, se z Jižní Ameriky šíří do světa

„Početí potomka odložte nejméně do roku 2018,“ vzkázal v půlce ledna svým spoluobčanům ministr zdravotnictví Salvádoru. Podobnou výzvu si záhy vyslechli i obyvatelé dalších latinskoamerických zemí. Důvodem je virus zika, který se poslední rok rychle šíří celým kontinentem a nechává za sebou děti se zdeformovanými hlavami. Na západní polokouli už napadl tisíce lidí a první nakažené hlásí i Evropa.

Ideální líheň

Virus se poprvé objevil ve čtyřicátých letech v Ugandě a rychle se rozšířil dál po Africe a jihovýchodní Asii. U většiny nakažených se projevuje jako běžná chřipka, dlouho tedy nevzbuzoval žádnou zvláštní pozornost. Loni v květnu však jeho výskyt potvrdila Brazílie, kde jsou jeho přenašeči, komáři Aedes aegypti, silně přemnoženi – a poprvé vyvolal paniku. Porodnice totiž současně hlásily významný nárůst počtu dětí s nedovyvinutými hlavami a nejrůznějšími neurologickými potížemi – a testy potvrdily souvislost mezi deformacemi u dětí a tím, že jejich matky prodělaly ziku. V Brazílii jde od loňského října doteď asi o čtyři tisíce takto postižených miminek, oproti 150 za celý rok 2014. Pět novorozenců již v souvislosti se zikou zemřelo a několik případů naznačuje, že virus zřejmě může způsobit i paralýzu dospělým.

Není náhoda, že rozšíření ziky přichází právě teď. Komár Aedes aegypti je zároveň nositelem horečky dengue a žluté zimnice a tyto choroby sužovaly v minulém století Jižní i Severní Ameriku natolik, že se proti komárovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].