Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Matky volily proti dcerám

Jedním z nejotravnějších důsledků amerických prezidentských voleb je, že je nyní potřeba věnovat se nejrůznějším návrhům, které Trump během kampaně nadhodil a teď se chystá uvést v život. Vede to k celodennímu kroucení hlavou nad myšlenkovými pochody jeho voličů a voliček.

Podívá-li se člověk například na to, jak si budoucí prezident a jeho viceprezident představují otázky, jež se nejvíc týkají žen a mladých rodin – rodičovskou dovolenou, přístup k antikoncepci, péči o zdraví žen –, nelze než se otázat, zda se u volebních uren ženy – bělošky nad 45 let, skupina, která překvapivě Trumpa volila – zcela nevykašlaly na budoucnost svých dcer.

Guvernér Indiany a budoucí viceprezident Pence, který kvůli Trumpovým nulovým zkušenostem s vládnutím bude zřejmě mít nebývalý vliv, se například vyslovil o kondomech jako o příliš moderních, osmkrát ve svém státě omezil přístup k interrupcím, bojuje proti financování klinik Planned Parenthood, jež kromě antikoncepce poskytují vyšetření prsu a preventivní zdravotní péči, a je příznivcem „konverzní terapie“ pro homosexuály a lesby. Trump během kampaně zmínil i tresty pro ženy, které chtějí přerušit těhotenství, pak to změnil na tresty pro lékaře.

Jeho voličky a voliči, rodiče, babičky a dědečkové, to mladším ženám osolili ještě dalším způsobem. V USA neexistuje systém hrazené mateřské dovolené, a jedna ze čtyř žen se proto vrací zpět do práce, když jsou jejímu novorozenci pouhé dva týdny. Zatímco Hillary Clinton navrhovala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].