Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zvol si Trainspotting

Ewan McGregor opsal filmovou cestu kolem světaa vrací se ke kořenům

Běžet vstříc Hollywoodu.
(Trainspotting) • Autor: Profimedia, SWNS
Běžet vstříc Hollywoodu. (Trainspotting) • Autor: Profimedia, SWNS

Iggy Pop chraplavě zpívá o chtíči a ulicemi Edinburghu uhání vyhublý feťák Renton. Jeho hlas mimo obraz pronáší jeden z nejikoničtějších monologů filmových dějin: „Zvol si život. Zvol si práci. Zvol si kariéru…“ Začátek černé komedie Trainspotting se v roce 1996 stal vyjádřením životního pocitu jedné (nejen britské) generace. Pro skotského herce Ewana McGregora, kterého režisér Danny Boyle obsadil do role Rentona, to byl nejdůležitější běh a monolog kariéry. V následujících letech mu otevřel cestu do Hollywoodu a nakonec i k samostatné režii. McGregor aktuálně debutuje dramatem Americká idyla podle stejnojmenné knihy Philipa Rotha oceněné Pulitzerovou cenou.

Režijní prvotina, jež se setkala s rozpačitým přijetím, možná znamená novou fázi v hercově kariéře. McGregor se ale zároveň – a trochu strategicky – vrací ke kořenům. K filmu, který z něj udělal mezinárodní hvězdu. Příští leden bude mít po letech spekulací premiéru pokračování kultovního Trainspottingu.

Přírodní úkaz

„Trainspotting vtrhl na filmová plátna jako výstřední přírodní úkaz, popřel konvence a naštval ty, které nenadchnul. Britský film už nikdy nebyl stejný,“ napsal v roce 2009 britský The Observer, když snímek vyhlašoval nejlepším britským filmem uplynulého čtvrtstoletí. Příběh o čtveřici na drogách závislých mladíků a kriminálníků, kteří se rozhodli vykašlat se na hypotéky a pojištění a oddali se kouzlu heroinu, se stal globálním fenoménem. Stály se na něj fronty a psaly eseje o zobrazení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].