Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Třídenní víkend, prosím

Respekt 38/2016

Třídenní víkend? Ano a hned! Jak to, že ještě nebyl zaveden! K čemu je nám veškerý vědecko-technický pokrok? Ve velmi zjednodušeném obraze jaký nám přinesl benefit vůči lidem v pravěku?

Pračlověk zabil mamuta a měl na dva týdny klid. Proč je nejčastější odpovědí na veškeré stesky nedostatek času? Jako zdravotník odpracuji v průměru 280 hodin měsíčně, i když by mohl zákoník práce namítat, že to není možné. Při zavřených státních očích je naše zdravotnictví zázrakem na úkor několikaletého vykořisťování zdravotníků jak po stránce časové, rodinné, tak zdravotní jich samotných.

Třídenní víkend je možný okamžitě. Ale nedočkáme se, dokud se nevymaníme z obětí mamonu, který svírá stát v konkurenci s jinými ekonomikami. Ten dokáže přimět bankéře ke skoku z okna, protože si nedokáže představit žít jako milionář, když měl miliardy, který sousedovi závidí už třetí auto, atd.

Miroslav Mikláš, Třebíč

Unesena v Řídelově

Respekt 38/2016

Musím se ozvat s velkým nesouhlasem s uvedeným článkem. Je to tragická událost, to beze sporu. Ale proč by měl být takový článek v seriózním deníku? Jaké přináší další informace než popis? Pomůže někomu, nebo jen vyvolá strach? Proč se nevěnovat preventivně článkům o rychlé jízdě a o přecházení přes přechod? (To by vedlo k větším úsporám životů a zdraví.)

Tereza Novotná

Respekt / Despekt

Respekt 37/2016

V aktuálním vydání vyjadřujete respekt k nové zákonné možnosti domovní prohlídky za účelem kontroly, čím domácnost topí. Chápu motivaci vzniku tohoto zákona, ale přijde mi naprosto nevyvážený oproti ochraně soukromí. Jde o další okrajování našich svobod. V tomto případě rčení „účel světí prostředky“ nemohu přijmout.

MUDr. Vít Němeček,

ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou

Angela Merkel míří do Česka, které jí nerozumí

Respekt 34/2016

Chtěla bych poděkovat panu Tomáši Lindnerovi za pěkný komentář. Celý článek naprosto vystihuje i můj názor a jsem ráda, že to někdo konečně takto vydařeně shrnul. Dokonce i u lidí, se kterými se názorově většinou shoduji, je téma Angela Merkel  otázkou ostřejších diskusí.

Helena Slavíková

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].