Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Příliš rychlé oživení

Vít Šolle
Vít Šolle

Praha 5 je o krok blíž k obřímu vyhlídkovému kolu. Radní projekt odsouhlasili a chystají se podepsat smlouvu s Timsbury Capital. Pro jedny je kolo skvělý nápad, jak oživit smíchovskou náplavku, pro druhé atrakce, která se do památkové rezervace nehodí. Je na památkářích, jestli kolo povolí. „Byl bych uvítal delší a hlubší diskusi o tom, jak náplavku oživit,“ říká zástupce starosty, lidovec Vít Šolle.

R: Proč chce Praha 5 vyhlídkové kolo?

VŠ: Diskuse skončila dřív, než začala, argumenty pro a proti nezazněly v plné šíři. Zastánci říkají, že kolo místo oživí, přiláká turisty. Mým dcerám (čtyři od 21 do 31 let) se nápad líbí, prý tam rády zajdou, vezmou s sebou hosty, okolo bude život a zábava. Já jsem zdrženlivější, Praha se má opírat o jiné hodnoty, než jsou atrakce.

R: Kdo s nápadem přišel?

VŠ: Iniciátorem je radní Pavel Richter (TOP 09). Argumentoval, že kolo oživí nábřeží a je tak v souladu s tím, co dlouhodobě chceme. Město pak vyhlásilo, že prostor pronajme, soutěžilo se o nápad. Věci šly tak rychle, že se přihlásila jen jedna společnost. Bude platit 56 500 korun měsíčně, to není mnoho, řada restaurací platí víc. Ale nedá se nic dělat, nájem je vysoutěžený. Podle mě by ale zisková věc měla být pro město výhodnější,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].