Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Falešný černý pasažér

Trvalo dlouhých osm let, než Ondřej Pachner vysoudil odškodné a oficiální razítko na to, že na něj revizor pražského dopravního podniku Alexandr Petrů ušil exemplární boudu. Petrů si před mnoha lety vymyslel, že Pachner jel načerno autobusem. Chtěl se mu pomstít – Pachner se totiž nachomýtl k jeho bitce se vzpurným cestujícím. Incident řešila policie a Pachnera se coby svědka dotazovala na jeho osobní údaje. Revizor si je poznamenal – a zneužil.

Pachner se o vymyšlené pokutě dozvěděl v roce 2008, když po něm coby po „neplatičovi“ začal exekutor vymáhat bezmála 24 tisíc korun. Oběť podvodu exekutorovi musela částku zaplatit. Šest let trvalo, než Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal vypečeného revizora podmínkou a uložil mu, aby Pachnerovi uhradil škodu – peníze, které poslal exekutorovi. A až po dalších dvou letech se dočkal třísettisícového odškodnění.

Relativně vysoké odškodné chtěl Pachner hlavně proto, že dokazování, že načerno nejel a revizor si to vymyslel, mu zabralo spoustu času. Před soudem se navíc mluvilo o tom, že Pachner není jediná oběť revizora, pokuty si vymyslel na více lidí, minimálně jeden z nich už se také obrátil na soud.

Kolik je takových zločinných revizorů?

Právě tím je případ zajímavý. Když si pokuty mohl vymýšlet revizor Petrů, co když si je vymýšlí i jiní? Revizoři obvykle nepůsobí zrovna jako nějací Mirkové Dušínové, navíc, čím víc dají pokut, tím vyšší je jejich odměna. A cestující, nespravedlivě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].