Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Šéf BIS unaven, detektivové ve střehu

Nejvyšší státní zástupce oznámil, že do policie prorůstá zločin

Tuzemská schopnost obrany proti terorismu, mafiím či defraudacím státního majetku je v současné době narušena. Šéf tajné služby BIS Jiří Lang už osmnáct měsíců oznamuje, že ve funkci skončí, a klíčové policejní detektivní složky procházejí nepřipravenou a spornou reorganizací. Tyto skutečnosti ze své podstaty ohrožují akceschopnost obou institucí. Dlouhodobé zkušenosti říkají, že instituce, která nemá jasného šéfa, strukturu a vizi, kam půjde, ztrácí výkonnost a utápí se ve vnitřních sporech. To dnes potkalo BIS, policejní protimafiánský útvar i protikorupční jednotku. A když k tomu přidáme čerstvé informace z oficiální zprávy Nejvyššího státního zastupitelství, které říkají, že do policie prorůstají zločinecké vazby, je zřejmé, že tuzemskou spravedlnost čekají složité časy.

Lang to vzdal v červnu

Okolnosti odchodu Jiřího Langa nejsou jasné. Podivné je, že jeho konec ve funkci oznámil ministr vnitra Chovanec. K Langovi to bylo přinejmenším přezíravé, post šéfa BIS odpovídá významem postu ministra a informaci nám měl přednést premiér Sobotka; slyšet ji od Chovance je zhruba na stejné úrovni, jako by Langa vyprovázel ministr zemědělství Marian Jurečka.

Proč chce Lang odejít, nebylo zatím oznámeno. Samotný šéf tajné služby se k tomu veřejně nevyjádřil, ale mluví se o tom, že už je unavený. V Evropě je někde psanou, jinde nepsanou tradicí, že tajná služba by měla mít jednoho šéfa maximálně osm let. Lang se svými třinácti přesluhuje, nikoli kvůli skvělým schopnostem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].