Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Klinika je bomba

Respekt 22/2016

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) podala ve věci Kliniky 1. června trestní oznámení, kde mimo jiné uvádí: „…mám za to, že mohlo dojít ke spáchání tr. činu podle § 365 tr. zákoníku, kdy v médiích se objevují projevy souhlasu a schvalování jednání osob, které neoprávněně užívají dům Jeseniova 60, Praha 3, kdy i laikovi musí být jasné, že jednání těchto osob je nezákonné, a to v míře porušující normy trestního práva, potom je možné, že takovéto schvalování mohlo naplnit znaky skutkové podstaty cit. ustanovení tr. zákoníku. Dostatek důkazů lze opatřit z denního tisku.“

Fanatický boj žižkovských TOP 09 a ODS začíná dosahovat skutečně absurdních rozměrů. Autor článku o Klinice se tak zřejmě brzy může dočkat vyšetřování. Stejně tak například Nadace Charty 77, která sociálnímu centru Klinika nedávno udělila Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost pro rok 2016.

Zdeněk Jahn

Kouřové signály

Respekt 22/2016

Nadsázka redaktora Třešňáka, ve které přirovnává současné dění kolem protikuřáckého zákona k možné diskusi o zrušení otroctví (pokud by u nás tedy bylo), bohužel dobře vystihuje podstatu věci. To samé platí i pro jeho konstatování, že nekouření v uzavřených společných prostorách je dnes na Západě již takovou samozřejmostí „jako fakt, že si před jídlem myjeme ruce“. Celé to bohužel dobře dokumentuje českou mentální zaostalost a křupanství, kterému stále nedochází, že pro nemalou část populace jsou mnohé prostory, do nichž by jinak rádi vstoupili, zapovězeny, protože by v nich prostě nevydrželi. A to vše kvůli sobeckým egocentrikům neschopným pochopit, že jejich vlastní a cizí zdraví poškozující zlozvyk není prostě něčím, na co mají „z liberálních principů“ propachtovaný nárok. Nekuřák prostě volbu vstoupit, či nevstoupit do kuřáckých prostor nemá, protože tam dost dobře vstoupit nemůže – jinými slovy, je z nich již dopředu sprostě vykázán kvůli exkluzivní a prokazatelně škodlivé zálibě druhých (o případném utrpení pracujícího personálu už vůbec nemluvě!).

Snad to někomu přijde jako příliš tvrdá formulace, ale při pohledu na to, jak si s trpělivostí zdravého rozumu slušné části české populace již léta zahrávají a nyní opět zahráli podle všeho tabákovou lobby zkorumpovaní poslanci (jak redaktor Třešňák také naznačuje), už se nelze z tohoto kocourkova do frustrace a vzteku prostě nepropadnout. Sobeckému českému křupanství zdar, soudruzi poslanci!

Radim Seltenreich

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].