Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Klinika je bomba

Smysl „anarchistického“ centra je i v tom, že se o něj může pokusit každý

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Dodržování pravidel je dobrým rysem fungující společnosti. Někdy se ale hodí, když stát projeví velkorysost, aby za to získal nějaký nečekaný užitek a třeba i trochu popularity u lidí, u nichž si ji jinak těžko dobývá. Takovým příkladem se jevila pražská Klinika – roky prázdná a chátrající plicní léčebna, obsazená mladými levicovými nonkonformisty, kteří si vyjednali roční pronájem a začali provozovat zdarma docela užitečné sociální služby, vzdělávací kurzy a kulturu. Události z minulého týdne ovšem naznačily, že státu se už ohledně Kliniky do velkorysosti nechce. Není ovšem jasné, co tím obratem získáváme.

Dobrá orientace

Klinika prožila rok ve vzrušené atmosféře. Vedení radnice Prahy 3 přítomnost aktivistů v opuštěné budově vadí, policie a někteří politici mluví o jejich propojení s levicovými extremisty. Nikdy však nepředložili důkazy.

Po roce stát odmítl nevládním organizacím provozujícím Kliniku smlouvu prodloužit, aktivisté ale neodešli a začali platit smluvní pokutu tisíc korun denně – s nadějí, že vyjde plán pražských zelených a magistrát požádá stát o převzetí budovy a aktivistům ji nabídne. To se už začalo naplňovat. Zdánlivě jasná situace se však náhle zkomplikovala. Kdosi z odpůrců Kliniky objevil kouzlo anonymních bombových oznámení a třikrát za sebou ohlásil, že je v Klinice uložená nálož. Následoval zásah policie a dvojí nucené vyklizení Kliniky.

Policejní akce přitom napřed vypadaly, jako by šlo jen a právě o vykázání aktivistů. Policie vnikla do budovy násilím, uvnitř rozbíjela věci a vykopávala dveře, které se podle aktivistů daly otevřít. Lidé bydlící v okolí Kliniky říkají, že také zásahu nerozuměli. Policie sice okolí uzavřela, i tak ale do okolních domů pouštěla rezidenty včetně dětí. Vzhledem k tomu, že se v anonymu psalo o rozmístění „několika výbušných zařízení v okolí Kliniky“, byl přístup policie k rezidentům podezřele ledabylý.

Výsledek anonymů a opakovaného policejního vyklízení je přitom stejný jako před nimi: Klinika je v chodu, jsou v ní přes den desítky lidí, pořádají se jazykové kurzy, funguje knihovna, bar, na dvoře se sází zelenina. Policie důrazně odmítá, že by si  anonymy objednala. Na otázku, jestli už zná adresáty výhrůžných oznámení, policejní náměstek Zdeněk Laube tajemně říká: „Máme dobrou orientaci v problému.“

Proč ne

Chápeme, že bombové anonymy musí policie řešit. Tohle řešení by ale nemuselo nést rysy akce proti teroristické skupině Baader-Meinhofová. Kliniku stát pět let nevyužíval a nechal ji napospas ulici. Žádný z úřadů o dům přes výzvy neprojevil zájem. Aktivisté se o něj přihlásili demonstrativním obsazením a úklidem a proměnili jej ve veřejně prospěšné místo. Mnohým se nemusí líbit regál se spisy klasiků marxismu v knihovně Kliniky, mluvit o extremismu je však nepodložené.

Nutno ale dodat, že třetí anonym z minulého pátku policie řešila zase úplně jinak: přijelo jen jedno auto, policisté nikoho nevyháněli, s omluvou dům prohlédli a odjeli. Stát by tedy neměl situaci prodlužovat a rychle umožnit Praze, aby – jak plánuje – umožnila aktivistům Kliniku opět legálně provozovat. Mnozí odpůrci říkají, že by takhle mohl obsadit prázdný státní dům kdekdo. Proč ne, pokud pak úřady přesvědčí, že jeho anexe dává větší smysl než prázdné chátrající zdi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2016 pod titulkem Klinika je bomba