Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Evropa na rozcestí

Stanislav Komárek

Stanislav komárek: Evropa
na rozcestí
Stanislav komárek: Evropa na rozcestí

Prudce vybujelý a následně zase ochablý poloostrov Asie. Tak definuje Stanislav Komárek kontinent, jemuž věnoval knihu Evropa na rozcestí. Zůstává v ní věrný pozici provokatéra a líčí, jak ji obývá úpadková civilizace plná rozmazlených egocentriků, jejímž ideálem je bezdětný homosexuál s pejskem.

Populární biolog, esejista, spisovatel a filozof tu píše, že současné Rusko vidí Evropu jako „dekadentní souručenství pohlavních pervertů, které se třese rozložit a zdestruovat pradávné hodnoty“.  Jeho pohled na náš světadíl má ovšem k této karikatuře dost blízko – stejně jako k hlasatelům úpadku západní civilizace a euroskeptikům.

Mudrc mlčí

Souznění s nimi by aspoň do jisté míry našel v otázce sjednocené Evropy. Evropská unie je sice podle Komárka myšlenkou šťastnou a nosnou, jenže jde jen o racionalistický konstrukt, kterému chybějí symboly, s nimiž by se lidé mohli emocionálně identifikovat. Hlavně je však podle něj pro současnou Evropu je charakteristické stále větší přerozdělování a glajchšaltizace; zarovnávání všech bez ohledu na schopnosti. Postupně se tak podle něj blížíme do stadia, kdy Evropu i USA budou obývat poslušní, vypasení a pilní živočichové, jejichž pastevcem bude stát.

Jestliže Amerika toho dociluje infantilizací, například ve Švédsku se k tomuto cíli dostávají výchovou pro nevybočování a kolektivismus. Důsledkem toho prý je, že dnešní Švédsko neprodukuje výrazné politiky či myslitele. Na to lze odpovědět, že dnešní Švédsko má když ne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].