Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Měsíc nad Soho

Ben Aaronovitch

Ben Aaronovitch: Měsíc nad Soho
Ben Aaronovitch: Měsíc nad Soho

Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie. Tento citát loni uvedl Řeky Londýna, první díl série městských fantasy od Bena Aaronovitche, jejímž protagonistou je mladý policejní konstábl Peter Grant. Nyní přichází druhý díl Měsíc nad Soho, další by měl vyjít na konci července. Spíš než Pottera ovšem série připomene Neila Gaimana, především jeho Nikdykde.  Knihy spojuje současný Londýn, v obou se objevuje průměrný mladý muž, kterému se náhle otevře paralelní svět kouzel, mýtů a nadpřirozených bytostí. Nejde však o propad do jiné existence, spíš o poznání, že velkoměstský život má víc vrstev, než si hrdinové připouštěli.

Grant se při setkání s nečekaným svědkem vraždy – duchem – seznámí s vrchním inspektorem Nightingalem, posledním čarodějem ve službách policie, a stane se jeho učedníkem. Nadpřirozený svět nám ovšem neobjasní žádná autorita. Jsme zahrnováni střípky objevů, setkáváme se s mytologickými postavami, duchy, bohy řek, a trochu se v tom spolu s ním plácáme. Grant není vyvolený hrdina, je to kluk ze sídliště, má pestrý rasový původ, a tak dokáže vtipně glosovat poměry u policie i politickou korektnost, která se spíš než slušností manifestuje frázemi. Je chaotický a impulzivní, jeho talent pro magii je spíš průměrný. I proto jde o hrdinu, s nímž se můžeme ztotožnit, nebo mu aspoň fandit.

Aaronovitch zručně míchá krimi a fantasy, nevyhýbá se milostným zápletkám a erotickým scénám. Postupně nám odhaluje další vrstvy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].