Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Ochlazení

Michael Žantovský

Michael Žantovský: Ochlazení
Michael Žantovský: Ochlazení

Svůj čtenářský zážitek si nejlépe potvrdí ten, kdo dočte špionážní thriller Ochlazení až k doslovu. V něm se totiž jeho autor Michael Žantovský „rád hlásí k roli laického diletanta“. A to je přesně to, co od někdejšího elitního diplomata a člověka, který strávil pětadvacet let ve velkém světě, nečekáme. Špionské hry a boj o život s tajnými službami, to je jistě svět, o němž čtenáři nevědí mnoho – ale zároveň je v tomto žánru citelně znát každá nedůslednost, nelogičnost a nepravděpodobnost.

V případě Ochlazení zklamání ještě umocňuje fakt, že Žantovského výchozí teze je přesná a autor prokázal schopnosti prvotřídního analytika: už před osmi lety předpověděl rétoriku současné ruské vlády a její odpor vůči Západu, odhadl její ochotu využívat plyn a ropu jako zbraň i některé detaily zástupných konfliktů. Nepředvídal jen pád ceny ropy, ale to nikdo na světě. Jde totiž o druhé vydání; první vyšlo pod jménem Daniel Wolf v roce 2008, takže tento „thriller z blízké budoucnosti“ se odehrává v roce 2010.

Román tvoří dvě roviny: osobní cesta českého agenta Josefa K., který se devastující světový konflikt snaží po vlastní ose urovnat, a chladnoucí upadající Evropa poté, co Rusko náhle ukončí dodávky energetických surovin. Obraz mrznoucího kontinentu je bohužel nedotažený, popsaný v obecných náznacích, což je škoda. Není to vlastně tak nereálná představa, a tím pádem je dost přitažlivá. Agentova anabáze pak s nadhledem popírá bondovský mýtus tajných služeb. K. není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].