Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Společné ponožky

Je to mladé, je to na mobilu a sdílí to všechno kromě ponožek. Co je to? Uhádli jste. Mileniál. Mladý člověk narozený od devadesátých let do přelomu milénia, podle nějž také dostala tato generace nálepku. Mileniálové jsou obětí mnoha zjednodušení a klišé – například se má za to, že jsou fanatici sdílení. Jistě, trochu jednostranný pohled. Ale co si myslet, když právě začali sdílet oblečení?

Oblékací klub Kleiderei v Hamburku funguje zhruba takto. Členka se přihlásí a zaplatí příspěvek 34 eur měsíčně. Na základě toho si může vybrat oblečení, docela pěkné kousky od místních designérů. Dostane ho poštou a za měsíc je pošle zase zpátky. A co když ne? Nevíme, zda jí napaří zpozdné jako v knihovně. Tušíme však, že mládež je sdílením vycvičena k disciplíně a děvčata klubu nedělají potíže. Podobných platforem na pronajímání oblečení je víc, princip se mírně liší. Rent the Runway v USA nabízí několik kusů za 139 dolarů měsíčně. Kilenda funguje pro děti – za každé trenečky a klobouček se platí měsíční nájem. A jistě jsou i další.

Ve Švédsku si ze sdílení šatů udělali propagační akci, aby se změnila image Švédska coby země stejně bezproblémové jako nudné. Agentura Visit Sweden dala lidem oblečení od švédských módních značek a vyzvala je, ať se v něm vyfotí a dají fotku na Instagram pod heslem #ShareWear. Kdo první snímek okomentuje, může si oblečení převzít, týden ho nosit a pak dát zase na Instagram. A co se stane, když si ho někdo nechá? Opět nevíme, ale předpokládáme, že ani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].