Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Střelím, uteču

Aleš Kněžínek se živí hraním počítačové hry. Jeho kariéra v zámoří připomíná hokejistu z NHL.

Aleš Kněžínek • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Aleš Kněžínek • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Ve skypovém okénku se objeví tvář nenápadného brýlatého kluka. Sedí v pohodlné otáčecí židli, typické pro počítačové herny. Za jeho zády je vidět další dva mladíky s asijskými rysy v podobných židlích, oba plně zaměstnává hra na počítači. Je skoro půlnoc, chlapci ale ještě spát nepůjdou. „Tohle je gaming room. Společný pokoj, kde hrajeme. Je to až zbytečně velké a v noci je tu zima,“ říká brýlatý kluk na obrazovce. Jmenuje se Aleš Kněžínek, většina světa ho však zná pod přezdívkou Freeze.

Alešovi je 21 let a už třetím rokem se živí jako profesionální hráč počítačové hry League of Legends (Liga legend). Nastupují v ní proti sobě dva pětičlenné týmy a oba mají stejný úkol: zničit protivníkovi základnu dříve, než ji zničí on jim. Každý z pěti hráčů má v týmu svoji roli. Alešova pozice má název AD Carry, což by se do češtiny dalo přeložit jako střelec. „Moje role je vyhnout se nebezpečí. Když se do něj dostanu, tak umřu. Musím z odstupu způsobovat velké poškození. Střelím, uteču, střelím,“ popisuje Aleš práci, při které tráví většinu svého času.

Letošní sezonu Aleš odehraje za americký tým Los Angeles Renegades, do kterého přestoupil z dánského týmu Copenhagen Wolves. „Vypadli jsme z ligy,“ vysvětluje svůj odchod od Kodaňských vlků. „Dostal jsem řadu nabídek. Jedna z nejlepších přišla od Renegades, jak týmově, tak platově. Chtěl jsem vyzkoušet Ameriku.“ O výdělku hráči nesmějí mluvit, Aleš nicméně připouští, že vydělává víc než fotbalisté Sparty, kteří měsíčně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].