Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

O krok před právem

Lex Babiš zatím rozděluje Sobotkovu vládu mnohem víc než spory s opozicí

Hlavní námitku proti návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky zákonem zakázat ministrům, aby zároveň vlastnili firmy, včetně těch mediálních, nasvítil minulou středu politik, který celý návrh inspiroval. Ministr financí a šéf hnutí ANO, miliardář Andrej Babiš po týdnech vytáčení prohlásil, že za anonymními akciemi společnosti, která dostala spornou evropskou dotaci na farmu Čapí hnízdo, stály jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, který zastupoval svoji sestru a její – tedy Babišovy – nezletilé děti.

Jinými slovy jen oživil obavy, že by politici, kteří by se ve střetu svých politických a ekonomických zájmů ocitli, by z něj vybruslili tím, že by firmy převedli na příbuzné. Pokud by navíc politik svoje firmy převedl na manželku – jako to udělal lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka –, budou díky společnému jmění manželů nadále de facto jeho.

„Reálný život je vždy o krok napřed před právem, to vám řeknou v prvním ročníku na fakultě,“ reaguje na námitky Chvojka. Humbuk okolo sporné dotace pro Čapí hnízdo je podle něj dobrým příkladem. Neférový či podezřelý převod by vystavil každého ministra automaticky palbě otázek. Co s firmou či podílem v ní člen vlády udělá, je na něm, podle Chvojkova návrhu však musí jednat do šedesáti dní od nástupu do funkce. Jinak následují tvrdé sankce – zjednodušeně řečeno ztráta vlivu na chod společnosti a podílu na zisku.

Ústava a absurdita

Od návrhu do praxe je ještě daleko: o vládní novele zákona o střetu zájmů, k němuž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].