Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Velký rozklad. O úpadku institucí a zániku ekonomik

Niall Ferguson

Niall Ferguson: Velký rozklad. O úpadku institucí a zániku ekonomik
Niall Ferguson: Velký rozklad. O úpadku institucí a zániku ekonomik

Od světové ekonomické krize je knižní trh zaplavován tituly na téma „co a proč se nám to vlastně stalo“ a „co s námi bude“. Zároveň se z tohoto proudu postupně vydělila teze, že celý západní svět je vlastně v úpadku, potažmo celá západní civilizace kolabuje. A na tomto poli se pohybuje nová kniha historika Nialla Fergusona Velký rozklad.

Vlivný harvardský profesor bývá řazen k ideologům amerických republikánů – dělal poradce Johnu McCainovi – a zastáncům minimálního státu.  Obhajoval západní kolonialismus, leitmotivem jeho minulé knihy Civilizace. Západ a zbytek světa je přesvědčení, že Západ (tedy protestantský) je jedinou smysluplnou civilizací. A zhruba z těchto pozic nahlíží na krizi světa. I když uvádí příklady napříč kontinenty, starost mu dělá především osud Británie a Spojených států.

Ideální stav

Ferguson recepty na řešení současné krize tradičně hledá nejen hluboko na pravici, ale také v idealizované minulosti. Tentokrát je výchozím bodem kniha Alexise de Tocquevilla Demokracie v Americe. Francouzský myslitel zde z pohledu cizince komentuje americké uspořádání v první polovině 19. století. Ferguson jeho popis bere jako v podstatě ideální stav a ptá se, co přesně se pokazilo, že už v takovém světě nežijeme.

U Tocquevilla ho zaujala především na tehdejší (světové) poměry rozvinutá občanská společnost. Dále poměrně jednoduché právní předpisy, vláda, která do života občanů příliš nezasahovala, a jednoduchost podnikání. Co se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].