Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Taši delé!

Nemá žádné fotky z dětství ani rodný list, rodiče jí nikdy nevyprávěli pohádky a ona ani jejích deset sourozenců neměly jako děti žádné hračky. „Zato už v šesti letech jsem uměla uvařit a nadojit jaky a v deseti jaka stáhnout z kůže a naporcovat, když nahoře na pastvinách uhynul,“ směje se Lakpa Sherpa (32), Nepálka z himálajských hor, která se provdala do pražských Kunratic.

Co znamená vaše jméno?

Lakpa znamená středa. Ve středu jsem se totiž narodila. A Sherpa, to je stejné, jako když se někdo jmenuje Čech. Jsem Šerpka, což je národ v Himálaji, proslavený coby nosiči a horští průvodci, jsme zvyklí na vysoké nadmořské výšky. Říká se, že bez šerpů, tedy i Šerpů, by nezačala žádná výprava.

Šerpští rodiče prý dětem nevyprávějí pohádky. Proč?

Mluvíme šerpštinou neboli jazykem trochu podobným tibetštině, který však nemá písmo. To je jeden z důvodů, proč pohádky neznáme – zkrátka žádné nemáme. Ale hlavně je život vysoko v horách hodně tvrdý, třeba cesta od nás z vesnice do školy trvá z kopce prudce dolů hodinu a půl. Každý den samozřejmě šlapete tu samou vzdálenost zpět, jenže do kopce a o hodinu až dvě déle. Děti musí rodičům odmala pomáhat – na poli, pást jaky, chodit pro vodu, na dříví, ti starší se starají o mladší, já jsem třeba už v pěti šesti uměla uvařit. Na hraní nebo pohádky nezbývá vůbec čas, večer si stačíte udělat akorát školní úkoly. To je rozdíl mezi českými a šerpskými dětmi, ty české si jenom hrají.

Koncem dubna postihlo Nepál obrovské zemětřesení, bez střechy nad hlavou se ocitly statisíce Nepálců, další tisíce lidí zemřely. Zničena byla taky škola, kam jste jako dítě chodila. Jak to s ní vypadá?

Školu v Seduwě navštěvuje kolem dvou set dětí z okolních horských vesnic. Budova byla zničená natolik, že se v ní nedalo učit.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].