Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Investor na Hradě

Čínské sumy proudící do Česka jsou příliš malé na paniku, ale dost velké na pochybnosti

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Respekt

Do českého byznysu se hrne čínský kapitál. Číňané tu otevřeli pobočku čtvrté největší banky své země, Bank of China, koupili brněnského výrobce turbín a hlavně, energetická skupina CEFC si tu zakoupila hned několik honosných sídel a pustila do světa, že si Prahu vybrala jako sídlo svých evropských aktivit a plánuje zde další investice.

Na první pohled to vypadá na velký čínský nájezd, ve skutečnosti ale samotná ohlášená suma investic o výši deseti miliard korun není tak ohromující. Ročně doputuje z celého světa do Česka 122 miliard přímých zahraničních investic, nejvíc z Německa.

Na druhé straně by bylo nerozumné příchod čínských peněz podceňovat. Je totiž součástí politiky komunistického režimu, který už před několika lety zavelel k investicím v zámoří. A bylo by naivní si myslet, že jde jen o byznys. O jeho přímém napojení na politiku svědčí už to, že prezident Miloš Zeman jmenoval šéfa firmy CEFC Jie Ťien-minga svým poradcem. Čínské investice jsou také reakcí na změnu české zahraniční politiky, která se – na nátlak Pekingu – vzdala jakékoli kritiky čínského režimu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].