Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Politika do každé školy

Jak funguje německý recept na vzdělané občany

Zajíci by v celém státě nejraději zasadili mrkve, ale hroši nesouhlasí a požadují pořádnou vodní přehradu. A divoká prasata? Ta by vše nechala při starém a jen tak se rochnila. Jak si s těmito odlišnými představami o správném životě v Hanisaulandu poradí? Zvlášť teď, když ze sousedního království Speckonie přicházejí uprchlíci, kteří tajným tunelem začínajícím v jedné záchodové míse utíkají před tamním diktátorem.

Hanisauland, to je kreslený svět zvířat, která se společně snaží vybudovat svobodný stát. Internetová stránka a tištěné vydání komiksu mají žákům z prvního stupně německých škol zjednodušeně ukázat, jak jejich země funguje. A že to není vždy jednoduché, zvláště když má většina obyvatel, tak jako v Hanisaulandu, sklony k neustálé nespokojenosti a remcání.

Kreslené postavičky – mezi něž patří i pravicoví extremisté Hasshasen, půvabná slovní hříčka znamenající v překladu „nenávistní zajíci“ – a doprovodné on-line hry jsou jedním z projektů německé Spolkové centrály pro politické vzdělávání (Bundeszentrale für politische Bildung, ve zkratce BPB). Tato instituce s ročním rozpočtem kolem 150 milionů eur, která spadá pod berlínské ministerstvo vnitra stejně jako třeba tajné služby, má nadlidsky náročný i obecný cíl: posilovat demokracii.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].