Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Chovancův poštovní problém

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Minulý čtvrtek se sešla Bezpečnostní rada státu, aby projednala spekulace, že ministr vnitra Milan Chovanec figuruje v úplatkářské kauze v souvislosti s veřejnou zakázkou pro Českou poštu. Jednání bylo utajené. Zúčastnění se shodli, že ministr Chovanec – pod jehož rezort pošta spadá – nic neudělal a nemá se nechat zastrašit.

Pražská radnice se diví

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Svaz městských částí hlavního města poslal primátorce Adrianě Krnáčové dopis, ve kterém ji žádají o vysvětlení šachů kolem stavebních předpisů. Její postup – kdy na poslední chvíli zamítla návrh svého náměstka Matěje Stropnického a předložila návrh vlastní, o němž není jasné, jak vznikl – je podle starostů „v naprostém rozporu s proklamovanou snahou vést město transparentně a efektivně“. Přetahovaná o důležitou normu hrozí rozložit stávající pražskou koalici.

A znovu pandury

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Armáda plánuje koupit 20 nových obrněnců Pandur, za celkem jeden a čtvrt miliardy korun. Vojáci jich dnes řídí 107 a podle armády je to málo. Nákup stávajících vozidel provázelo silné podezření z korupce, ministr obrany Martin Stropnický dnes říká, že se oproti tehdejšímu nákupu podařilo vyjednat více než třísetmilionovou slevu

„My nabídneme jméno, kvalitu a úspěchy Pavla Nedvěda, od Číny bychom chtěli zapojení tamních firem do partnerství s českým fotbalem.“

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

300 mld.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Tolik za loňský rok činily celkové tuzemské výdaje na zdravotnictví. Číslo setrvale roste, v roce 2013 utratili Češi za zdraví o devět miliard korun méně.

418 700

Autor: Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

Tolik žilo loni v Česku lidí starších 80 let. Číslo zveřejnil Český statistický úřad. Češi žijí čím dál déle: před 25 lety se tak vysokého věku dožilo jen čtvrt milionu lidí.

Za Veseckou před soud

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Policie obvinila šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomocí: provinit se měla tím, že loni jmenovala jako svou místopředsedkyni bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, a to navzdory tomu, že Vesecká nesplňovala zákonná kritéria. Vesecká již od června místopředsedkyní úřadu není, Vitásková se brání ústavní stížností.

Vědci proti strachu

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Přes 2700 vědců a akademiků podepsalo veřejnou Výzvu proti strachu a lhostejnosti v reakci na to, co považují za vzestup xenofobie a nenávisti v českých zemích. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vědcům vytknul, že „prohlubují příkopy ve společnosti“, někteří signatáři vyjádřili obavu, že prezidentův mluvčí text výzvy nepochopil.

Minimální mzda o něco vyšší

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Vláda rozhodla, že od ledna zvýší zákonnou minimální mzdu na 9900 korun, tedy o 700 korun. Odbory žádaly tisícikorunu navíc, zaměstnavatelé jen pětistovku. S kompromisem nesouhlasí nikdo.

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Tým studentů a odborníků ze strojní fakulty Západočeské univerzity v Plzni sestavil motorku na plně elektrický pohon – její výkon i cena jsou zcela srovnatelné s běžnými modely. Práce jim trvala rok, teď chtějí prototyp nabídnout výrobcům. Stojí 160 tisíc korun, což je relativně vysoká, ale stále běžná cena. Sériová výroba by vyšla ještě levněji.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].