Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Kultura, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Trest pro Janouška

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Duka vs. Halík

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Dvě akce, které se měly konat v rámci gay festivalu Prague Pride na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze, se v těchto prostorách nakonec neuskuteční. Podle Tomáše Halíka, který farnost spravuje, to nakonec zakázal kardinál Dominik Duka s odůvodněním, že „sice neodmítá dialog v církvi na toto téma, ale považuje časovou souvislost s Prague Pride za nevhodnou“.

Úspěšný neziskový sektor

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Český občanský a neziskový sektor obsadil třetí místo v každoročním hodnocení svého stavu a rozvoje. Z 29 hodnocených zemí střední a východní Evropy a Eurasie byly lepší pouze Estonsko a Polsko. Žebříček zaštiťuje Americká agentura pro místní rozvoj.

„Po čtyřhodinovém testu ani nevíte, jak se jmenujete.“

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Jaroslav Faltýnek (ANO) plánuje posílat lídry kandidátek na psychotesty. Chce tak zamezit rebeliím, které hnutí ANO sužují v komunální politice. Hnutí uvažovalo o psychotestech již v roce 2012. Předseda hnutí Andrej Babiš se k této myšlence prozatím nevyjádřil.

90 milionů

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Tolik maximálně mohou utratit strany za kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny. Vláda tuto novelu zákona schválila ve středu. Ta počítá rovněž se zřízením transparentních účtů a nezávislého úřadu, který bude dozorovat nad hospodařením politických stran.

Blanka na (ne)dohled

Tunel Blanka se podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka otevře 20. září. Neustále odkládaný termín otevření nejdražší stavby v dějinách Prahy – šest kilometrů tunelového komplexu stálo 37 miliard korun – bude prý s největší pravděpodobností definitivní. Navlhlé kabely, které způsobily zatím poslední odklad, byly kompletně vyměněny. Nicméně překvapení ještě mohou přijít – jeden z posudků ukázal na vadu, která se sice zatím neprojevila, ale správce stavby nechal pro jistotu půl kilometru dlouhou kabelovou část vyměnit.

Pusťte nás do Německa

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Dvakrát v minulém týdnu se pokusily desítky migrantů utéct z detenčního zařízení v Bělé pod Bezdězem. Mimo prostor se ale nedostali. Uprchlíci protestovali proti podmínkám a pomalé proceduře jejich žádostí o politický azyl. Požadovali okamžité propuštění, možnost odchodu do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz. Podle ministra vnitra Chovance to však odporuje českému právnímu řádu.

Klokánky v ohrožení

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Fond ohrožených dětí, který provozuje Klokánky, mimořádnou podporu ve výši 30 milionů korun zatím nedostane. Vláda se na ní nedohodla. Proti byla především ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která jednorázovou pomoc považuje za nesystémovou. V rozpočtu FOD chybí na Klokánky 20 milionů.

Terezínské rytiny zdokumentovány

Znalci v rámci mezinárodního projektu Ghettospuren.de poprvé po 70 letech zdokumentovali nápisy židovských vězňů vyryté v průchodu terezínské pevnostní brány Poterna III. Část rytin se již podařilo rozklíčovat. Kromě jmen nebo letopočtů byl do pískovcových stěn, jež ohrožuje zvětrávání, vyryt například chanukový svícen.

Františkánský klášter zpřístupněn

Františkánský klášter s kostelem sv. Františka Serafinského ve Voticích • Autor: ČTK
Františkánský klášter s kostelem sv. Františka Serafinského ve Voticích • Autor: ČTK

Nově opravený Klášter svatého Františka z Assisi ve Voticích na Benešovsku bude přístupný veřejnosti. návštěvníci si budou moci už v září prohlédnout mimo jiné interaktivní expozici o bitvě u Jankova z doby třicetileté války. Oprava památky stála dosud 36 milionů korun. Většinu peněz město získalo z regionálního operačního programu. V plánu jsou i další opravy, na ty však radnice zatím finanční prostředky nezískala.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].