0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura25. 7. 201518 minut

Století Jana Lukase

Před sto lety se narodil fotograf, který zachytil české dějiny jako nikdo jiný

Skandinávská cesta,
Lukasovi přátelé, 1935 • Autor: Jan Lukas

Jedno sychravé podzimní ráno roku 1942 zazvonil v pražském bytě fotografa Jana Lukase telefon a na druhém konci se ozval hlas jeho přátel, manželů Voglových. Krátce předtím dostali stejně jako stovky dalších Pražanů předvolání na shromaždiště na nádraží Praha-Bubny, odkud byly vypravovány vlaky s Židy do koncentračních táborů. Termín se blížil, a manželé tedy přešli rovnou k věci. Lukase požádali, jestli by k nim nemohl hned přijet a vyfotit je i s jejich dvanáctiletou dcerou Vendulkou, dokud jsou ještě všichni spolu.

Ten den Jan Lukas udělal nejznámější fotografii své kariéry. Dal jí název Před transportem. Na snímku stojí mladé děvče v zimním kabátě v jakémsi pokoji. Je pečlivě oblečená i učesaná. Stojí u dveří vedle almary a dívá se trochu stranou. Do popředí přitom vystupují zdánlivé drobnosti: její židovská hvězda na klopě a identifikační číslo 671 zvýrazněné na obdélníkové cedulce, jejíž provázek se dívce zachytil mimoděk na uchu.

Vendulka Voglová před transportem
do koncentračního tábora, 1942 • Autor: Jan Lukas
Vendulka Voglová před transportem
do koncentračního tábora, 1942
Vendulka Voglová před transportem do koncentračního tábora, 1942 • Autor: Jan Lukas

Další tři fotografie, které tehdy Lukas pořídil a na nichž je Vendulka i s rodiči, se tolik neproslavily, pro ně ale měly nedozírnou cenu. Později totiž otec zemřel v koncentračním táboře a snímky se tak staly posledním zachyceným okamžikem šťastnější části jejich života. Vendulka s maminkou nicméně nakonec přežily. Před koncem války se jim podařilo utéct z pochodu smrti a přes Polsko se snažily dostat do Prahy. Že…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc