Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Prezidentovo nevděčné břímě

Čím více pracuje François Hollande pro svět, tím méně zajímá své voliče

Zákon bubliny: Každá jednou praskne. (Setkání G7 v Drážďanech, červen 2015) • Autor: Globe Media /  Reuters
Zákon bubliny: Každá jednou praskne. (Setkání G7 v Drážďanech, červen 2015) • Autor: Globe Media / Reuters

Francie je sama sebou, jen když je na čele,“ napsal zakladatel moderní republiky Charles de Gaulle. Pro současného francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který se ujal vůdcovské role v zahraničí, to byl velký zvrat: před svým nástupem do funkce v roce 2012 měl totiž zkušenost jen s vedením rurálního departamentu Corrèze. Nicméně vede zahraniční politiku pevnou rukou, pevnější než při vedení vlastní země.

U Saúdských Arabů jako doma

Má opravdu široký záběr. Minulý víkend strávil v Paříži organizováním podpory pro konferenci o klimatu, jež se má konat ve Francii v prosinci a o níž prezident doufá, že přijme společný závazek ohledně uhlíkových emisí. Jeho ministr zahraničí Laurent Fabius držel silnou pozici v jednání šesti zemí s Íránem, která 14. července vyústila v dohodu. Byla to ostatně francouzská myšlenka, že v dohodě je zakotven mechanismus, který automaticky obnoví sankce, pokud Írán poruší své slovo. Francie teď sklízí plody své práce a ministr Fabius poletí 29. července do Teheránu, kde se sejde s prezidentem Hasanem Rúháním. Bude to nicméně čistě politická návštěva – k zlosti francouzských podnikatelů, kteří doufali, že budou součástí delegace.

V Zálivu však Francie tak skromná není. Potichu se natlačila tam, kde se uvolnilo místo po Americe, která přišla o sympatie kvůli jednání  Baracka Obamy s Íránem. Prezident Hollande si zaletěl do Saúdské Arábie čtyřikrát od svého nástupu do funkce a letos v květnu se stal po mnoha letech prvním zahraničním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].