Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Mistr světa ve štěstí

Pokud vezmeme v úvahu altruismus, budeme se mít všichni lépe díky „ekonomice starosti o druhé“ • Autor: Matthieu Ricard / Agence RAPHO
Pokud vezmeme v úvahu altruismus, budeme se mít všichni lépe díky „ekonomice starosti o druhé“ • Autor: Matthieu Ricard / Agence RAPHO

Západní společnost si opět jednou, jako už mnohokrát předtím, klade otázku, jak dál. O úpadku naší civilizace se opět píší knihy, stejně tak se množí publikace o tom, jak napravit, co se pokazilo. Matthieu Ricard, buddhistický mnich, který kdysi začínal jako nadějný francouzský vědec a po čtvrt století meditací se vrátil na Západ, má pro nás recept. Je jím altruismus.

Najděte si tiché místo, zklidněte se a soustřeďte se na to, že od tohoto okamžiku se chcete zbavit utrpení a přát sobě jen to nejlepší. Pak začněte myslet na své nejbližší, nechte se naplnit láskou a soucitem k nim a chvíli tak zůstaňte. Později rozšiřte tyto laskavé myšlenky i na další lidi, na ty, kdo trpí, i na ty, kteří ublížili vám nebo lidstvu jako takovému. I oni totiž chtějí být šťastni. A z celého srdce si přejte: Ať jsou všichni tvorové osvobozeni od utrpení a jeho příčin. Toto dělejte opakovaně, třeba 20 minut denně.

Pokud nad těmito slovy mávnete rukou, že Google vám po zadání slov „meditace“ a „štěstí“ za pár vteřin vychrlí podobných návodů stovky, máte pravdu. A přesto byste měli zpozornět: muž, který vám ukazuje cestu ke štěstí, opravdu ví, o čem mluví, protože je mu přisouzen titul „nejšťastnějšího člověka na zemi“.

Matthieu Ricard už 15 let nabízí svůj mozek k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].