Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Netřást se strachem

Respekt 27–28/2015

Některé části vašeho redakčního komentáře považuji doslova za faux pas nehodné pověsti Respektu – coby fakticky posledního liberálního periodika v našich končinách.

Cituji: „Islám je nejen jiná kultura, ale hlavně konkurenční kultura vůči křesťanské. … Tam, kde se hinduista nebo buddhista přizpůsobí a v klidu si praktikuje svoji víru, muslimové mají potřebu svoji víru okolí nutit.“ Tolik stereotypů a generalizací v pouhých dvou větách se hned tak nevidí – respektive poslední dobou vidí stále častěji, ale v médiích poněkud jiné kvality.

1. Islám je v prvé řadě náboženství – nikoli kultura. A díky tomu, že islám praktikují příslušníci celé řady kultur, má také celou řadu různých podob. Proto si některých muslimů u nás a jinde ani nevšimnete, zatímco jiní svou víru dávají jasně najevo. Jsou to právě fundamentalistické síly jako al-Káida, Tálibán nebo Islámský stát, které se snaží tuto kulturní roztříštěnost či pestrost svým klasicky nevybíravým způsobem potlačit. Proto jsou nejčastějšími oběťmi těchto hnutí či bojůvek zase muslimové.

2. K mýtu o bezvýhradně poklidných hinduistech a buddhistech snad netřeba se již ani vyjadřovat, stačí si přečíst pár textů od (mimochodem i v Respektu pravidelně otiskovaného) Fareeda Zakarii nebo se podívat do Barmy a vše dostává arci poněkud jiný odstín.

Dalším „špekem“ je pak tvrzení, že „i Miloš Zeman (má) pravdu, když říká, že by se azylová politika českého státu měla orientovat na kulturně spřízněné regiony, tedy Ukrajinu, Bělorusko či Rusko“. Nedivím se (jako ostatně málokdy), že náš prezident nemá znalosti (či je spíše ignoruje) o Ženevské konvenci o právech uprchlíků a dalších mezinárodněprávních dokumentech, jichž je ČR signatářem a k jejichž dodržování je právně, avšak i morálně, vázána. Zaráží mě však, že tutéž neznalost nebo ignoranci projevuje Respekt. Spojovat totiž uprchlictví a ochranu uprchlíků před pronásledováním z politických, náboženských či etnických (a ano tedy i z de facto kulturních) důvodů s jakousi kulturní selekcí je totiž nejen zcela mimo kontext výše uvedených dokumentů a závazků, je to přímo útok na samu podstatu azylu vůbec.

Vladislav Günter, ředitel Centra pro integraci cizinců

LITERÁRNÍ PŘÍLOHA

Respekt 27–28/2015

Komu mohu poděkovat za výtečnou literární přílohu? Ukrajinské téma jste zvolili skvěle, nejen vzhledem k politické situaci, ale také proto, že tamní literatura si zaslouží víc pozornosti. Děláte pro literaturu hodně, opravdu velké díky.

Tomáš Kaplan Fojtík 

OPRAVY

V literární příloze v minulém čísle v rozhovoru na straně 89, v otázce týkající se počtu obyvatel, jsme nesprávně uvedli počet obyvatel Ukrajiny – správně mělo být uvedeno, že má přes 50 milionů obyvatel.

Na str. 83 jsme pak zkomolili jméno překladatelky Alexandry Stelibské.

Za chyby se čtenářům i paní Stelibské omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].