Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Teď už pozor, páni poslanci

Ústavní soudci upřesnili poslaneckou beztrestnost, na „trafikanty“ se nevztahuje, ale Fuksa a spol. už sedět asi nepůjdou

Poslanecká imunita slouží jen jako pojistka svobodné diskuse mezi poslanci při oficiálních jednáních ve sněmovně – a k ničemu jinému. Tak se dá shrnout rozhodnutí Ústavního soudu. Je to právní odpověď na dva roky staré rozhodnutí Nejvyššího soudu, které ukončilo případ takzvaných trafikantů: soudci NS tehdy došli k závěru, že vzdát se mandátu výměnou za požitky je poslanecký projev a tři poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa za něj nejsou trestně odpovědní.

Jako příklad, na nějž se imunita nevztahuje, je zmíněné složení mandátu výslovně jmenováno v odůvodnění, které dali ústavní soudci k dispozici veřejnosti. Současné rozhodnutí se ovšem týkalo jiné věci. Bývalý poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka se chtěl zbavit trestní odpovědnosti za své rasistické výroky na sociálních sítích – právě s vysvětlením, že tehdy na Facebook psal jako poslanec. Ústavní soudci takovou představu o poslanecké beztrestnosti odmítli.

Tým kolem státního zástupce Iva Ištvana nyní zkoumá, zda by rozhodnutí Ústavního soudu mohlo oživit kauzu tří trafikantů. Podle soudkyně Kateřiny Šimáčkové ale rozhodnutí nemá zpětnou účinnost, Fuksa a spol. tedy podle všeho mohou být v klidu. V tom smyslu už se vyjádřili i jejich advokáti. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].