Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rothschildovo čůčo

Petr Šabach: Rothschildova flaška • Autor: Paseka
Petr Šabach: Rothschildova flaška • Autor: Paseka

Autor, který etabloval žánr „hospodského historkaření“ v porevoluční literatuře, se v nové knize znovu naplno oddává neučesanému vyprávění. Rothschildova flaška je ale spíš ukázkou neúprosných limitů tvůrčí metody Petra Šabacha než přehlídkou strhujícího proudu řeči, výrazných point a profánní obraznosti jeho vrcholných děl.

Víc než co jiného připomíná kniha nevyrovnaný slepenec. Najdeme tu typické historky od hospodského stolu, svéráznou formu nostalgických memoárů s řadou výrazných figurek a situací. V tomto ohledu ale novince chybí potřebná přirozenost. Některé příběhy vyznívají strojeně a nuceně, jako by se autorova lehkost vytrácela a nezměrný rezervoár příběhů ze života pomalu vysychal. Ani náboj hovorové češtiny už zdaleka není tak intenzivní, takže se často místo rozkoše ze živelného pábení dostavuje únava z prázdného žvanění.

Co působilo dojmem okouzlující ležérnosti, se tady snadno zaměňuje s vypravěčskou ledabylostí. Šabach totiž veselé příběhy ze života prostého lidu spojuje nejen postavou vyprávějícího ezoterika a podivína, ale především žánrovým (krimi) půdorysem, jejž bychom mohli shrnout jako „kterak mazaný český proutkař na prachatou londýnskou pijavici vyzrál“. Problematický není ani tak svérázný lidový způsob, jímž autor tento prvek zapracovává, ani fakt, že rezignuje na napětí a oddává se spíše rozkošnickému popisu posedávání v londýnských hospůdkách. Zásadním úskalím je, že vypráví suchopárně, únavně a leckdy nemotorně. Samozřejmě si v tradici českého chcípáctví je toho vědom a leckdy na čtenáře mrkne: „To jsem ale otravnej společník, že jo?“

Ani potenciálně osvěžující změna českých kulis za ty londýnské efekt nepřináší. Šabach skládá poctu anglické popkultuře a suchému humoru, ale jeho psaní postrádá břitkou eleganci i cit pro míru. Některé přepálené sarkastické obraty působí jako ze špatného cestovatelského fejetonu – a nebýt solidně vystavěného závěru, měl by člověk z Rothschildovy flašky pomíjivě sladkokyselý dojem jako z kdejakého literárního čůča. 

Autor je literární vědec.

Petr Šabach: Rothschildova flaška
Paseka, 208 stran

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].