Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ANKETA

RESPEKT 17/2015

Němečtí a rakouští sousedé dnes proti poválečné ztrátě území mimo jejich dnešních hranic neprotestují, tím však není řečeno, že vyhnání třetiny obyvatel z České republiky schvalují. Zakladatelé ČSR slibované uspořádání podle švýcarského vzoru, tedy s několika rovnoprávnými národy, neuskutečnili. Stát „československého“ národa s chráněnými menšinami tudíž nebyl demokratický a čeští Němci právem proti diskriminaci protestovali.   

Jak jinak tehdy v obdobné situaci postupovali Finové! Nenáviděné menšině potomků jejich švédských utlačovatelů přiznali jazykovou rovnoprávnost, které se těší dodnes.   

Je na české reprezentaci, aby v zájmu zlepšení vztahu se sousedy přezkoumala své stanovisko k vylidnění třetiny území České republiky, zvelebené během mnoha staletí našimi německými spoluobčany.

Miloš Pokorný, autor knihy Pražský hrad: křižovatka dějin 

 

PRO HEROIN DO LÉKÁRNY

RESPEKT 21/2015

Prodrogové  články Petra Třešňáka se opakovaně opírají o některá diskutabilní tvrzení. Tvrzení první: „Drogy léčí, takže je potřeba je legalizovat.“ Medicína od počátku věků ví, že  rozdíl mezi lékem a jedem je mlhavý. Heroin se používal jako lék proti kašli a fungoval výborně, dneska ho však takto nepoužijeme, i kdyby byl legální. Marihuana má pravděpodobně léčivé účinky, ale jistota o vyvážení rizika se dosud nepotvrdila. Pokusy s užíváním ketaminu jsou opravdu pokusy, s vysokým rizikem pro lidské pokusné králíky. Neléčitelná deprese je odůvodněním do pokusu jít, ale je to stále pokus s nepředvídatelným výsledkem. Shrnuto – léky, které jsou riskantní, používat nebudeme. Je však vhodné je experimentálně ověřit, a proto by jejich použití v experimentu mělo být legální. 

Tvrzení druhé: „Psychoterapie je to pravé místo pro psychotropní látky.“ Není tomu tak, experimenty v padesátých letech prokázaly velkou nepředvídatelnost účinku, a proto se jejich použití bude stále zvažovat. Petr Třešňák hájí představu, že v současnosti budeme používat psychotropní látky jinak a lépe, skloňuje zaklínadlo „set and setting“. Bohužel základní neznámou v případě použití psychedelik (jako jsou LSD, ketamin, ale i MDMA) je samotný příjemce látky, který svůj zážitek nemusí unést. Přestože mu psychoterapeut pustí na stěnu veselé obrázky a zapne meditační hudbu. Psychoterapie pracuje s myslí pokud možno normální, nikoli se sjetým medvídkem. 

Třetí  tvrzení se nikde explicitně neuvádí,  je to  spíše základní idea Třešňákových článků: „Je to látka jako každá jiná.“ Není, droga je problematická, protože působí na mysl mnohem víc než jiné látky. Cukr způsobuje také stavy slasti, ale doposavad se nám daří s ním žít, přes eruptivní nárůst obezity, cukrovky a zubního kazu. Alkohol je legální, ale vidět delirium tremens,  Wernickeovu encefalopatii či prostě opilce udušeného zvratky výrazně změní váš náhled na jeho dostupnost. 

Děkuji Třešňákovi za boj proti prohibici, která zvyšuje kriminalitu, zvyšuje spotřebu a činí situaci neřiditelnou. Souhlasím s ním a podporuji ho. Jen bych byl rád, aby si uvědomil, že zlatá střední cesta je používat tyto látky minimálně a v tvrdých společenských a kulturních mantinelech. To naše země zatím zkouší v případě tabáku a spíše stagnuje v oblasti alkoholu. Pivo je levnější než balená voda a plukovníci policie usínají beztrestně na křižovatkách. Metanolová aféra se stále předkládá jako selhání několika jednotlivců. To, že odkryla výraznou neschopnost kontrolní funkce státu (finanční správa, celníci, potravinářská kontrola), se jaksi neřeší. Do tohoto prostředí bych heroin ani pervitin opravdu nepouštěl. 

MUDr. Robert Pleskot, FN Motol

Omluva panu Ivu Rittigovi

„V časopise Respekt, číslo vydání 25/2013, v článku nazvaném Umělý pes ve Strakovce (…) jsme zveřejnili tvrzení, dle něhož 150 milionů korun českých a desítky kilogramů zlata, které byly zajištěny při policejních prohlídkách při rozsáhlém zásahu Policie ČR v červnu 2013, mají patřit panu Ivu Rittigovi. Toto sdělení je nepravdivé a za jeho uveřejnění se panu Ivu Rittigovi omlouváme.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].