Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Hnutí Duha navrhuje, aby se v Česku výrazně zvýšila rozloha území divoké přírody. Co pro vás osobně znamená pobyt v ní?

Maxim Velčovský

designér a pedagog

Pobyt v divoké přírodě pro mne znamená jakýsi návrat ke kořenům a uvědomění si něčeho, na co lidé zapomínají kvůli neustálé touze či plánu naší společnosti vše „kultivovat“. Divoká příroda je pro mě osobně protipólem technokratické společnosti, která se děsí všeho, co není pod kontrolou a co se nedá obchodovat.



Marian Jurečka • Autor: Mikuláš Křepelka
Marian Jurečka • Autor: Mikuláš Křepelka

Marian Jurečka

ministr zemědělství

Pobyt v divoké přírodě je pro mě relax od každodenních starostí. Člověk si pročistí hlavu a myslí i na jiné věci než neustále jen na politiku. Pracovat mnohdy přes čtrnáct hodin denně se totiž zákonitě projeví na vašem zdraví a pohodě. Velmi se těším na léto, to jezdíme s dalšími mladými lidovci na vodu, kde se vždy dokonale zregeneruju. Rád taky vyjíždím se svou rodinou do přírody, protože vnímám, že děti je nutné vést odmalička k ekologii a k úctě k životnímu prostředí. Musím na druhou stranu přiznat, že takových chvil není momentálně tolik, kolik bych si sám představoval.

Evžen Korec • Autor: Archiv
Evžen Korec • Autor: Archiv

Evžen Korec

generální ředitel developerské společnosti EKOSPOL, a. s.

Pro zdravý vývoj člověka, pro jeho psychickou a fyzickou vyrovnanost, je pobyt v přírodě naprosto nutný. Fylogeneze člověka probíhá zhruba dva miliony let, přičemž „technická civilizace“ je otázkou pouze posledních několika stovek let. Pokud lidé skončí v zajetí techniky a absolutně se přetechnizují, nebo když děti doma sedí jen u počítače místo toho, aby běhaly venku či v lese, je to pro ně jako biologický druh naprosto nepřirozený systém života. Ten má samozřejmě své negativní dopady a projevuje se především ve velkém počtu tzv. civilizačních chorob. Potřeba žít v blízkosti přírody je i důvodem, proč nejžádanější lokality pro bydlení jsou taková místa, kde je dostatek velkých zelených ploch. V Praze jde například o brdské pásmo lesů na okraji Prahy.

Jan Kaláb • Autor: Karel Cudlín
Jan Kaláb • Autor: Karel Cudlín

Jan Kaláb

výtvarník

Když se zamyslím, s opravdu divokou přírodou přijdu do styku jen velmi zřídka. Proto odpovím, co pro mě znamená pobyt v přírodě.  To je pro mě jako městského člověka například i sekání trávy na zahradě u chaty na Slapech. Pobyt v přírodě mě neskutečně nabíjí a odvádí od stresů každodenního života v metropoli. Šelestění větví ve větru, zpívání ptáků, poletování hmyzu mě ohromě vnitřně uklidňuje. Užívám si to pomyslné propojení s věčností. Dnešní civilizace ukrajuje z divoké přírody víc a víc, aby ji přetvořila v něco, co přináší profit. Zároveň ta místa dělá dostupnější lidem, kterých každým dnem přibývá. Je určitě skvělé, když se vyvine aktivita, která půjde přesně opačným směrem a přírodu by brala z rukou nešetrné civilizace nebo alespoň bránila ta poslední bílá místa na mapách.

Daniel Nekonečný • Autor: Archiv
Daniel Nekonečný • Autor: Archiv

Daniel Nekonečný

zpěvák a tanečník

Z divoké přírody jsme zrozeni, takže pobyt v ní je regenerující návrat k našim kořenům. Osvěžení těla i duše. Znovuvzkříšení našeho spojení s matkou přírodou. Její léčivé omlazující, zkrášlující, afrodizikální účinky bohatě využívám a rozdávám divákům pomocí multimediální projekce při našich karnevalových show a setkávám se s fenomenálními účinky, takže mohu rozšíření divoké přírody vřele doporučit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2015 pod titulkem Anketa: Hnutí Duha navrhuje, aby se v Česku výrazně zvýšila rozloha území divoké přírody. Co pro vás osobně znamená pobyt v ní?