Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Good bye, Jágr

Přišla doba, kdy zlatá generace by mohla být prospěšnější mimo led

9 kom jagr • Autor: Respekt
9 kom jagr • Autor: Respekt

Nechce se tomu věřit, že by Jaromír Jágr, ikonická postava porevolučního Česka a možná nejúspěšnější sportovec české historie, zrovna takhle chtěl končit svojí kariéru. Po neúspěšném zápase s Američany v Soči nepřišel na televizní rozhovor, novinám sdělil, že nemá co říct, a další den v tichosti odletěl zpět do New Jersey, kde momentálně žije.  Celé to zkrátka vypadalo dost nevděčně vůči jeho příznivcům, kteří do sledování hokejového turnaje jako obvykle vložili velkou dávku emocí a týmu přáli úspěch. Jágr se ozval až v pátek večer z Ameriky a přes Facebook, kde divákům děkoval a přidal pár dojmů z olympiády. Takže znova: je toto skutečně konec kariéry, nad kterou i otrlí experti fascinovaně kroutí hlavami?

Až přijde lítost

Český hokejista číslo jedna je komplikovaná osobnost. V posledním roce baví svými průpovídkami statisíce lidí na Facebooku, tradiční kontakt se svými příznivci (přes novináře), při němž by mohly padnout i nepříjemné otázky, mu ale činí velký problém. Záleží na tom, jak dopadla hra a jak je hvězda naladěná. Navíc je důležité, ke komu mluví: umí arogantně poslat do háje české sportovní reportéry, aby se otočil a pokorně odpovídal těm americkým. (Jágr to vysvětluje tím, že dávají inteligentnější otázky.)

Loučení s kariérou komplikuje i fakt, že Jágrovu týmu New Jersey Devils se nedaří a účast v play off, jež tvoří hranici mezi úspěchem a fiaskem, zatím nevypadá nadějně. Přitom pořád platí, že pokud poloprázdné tribuny Devils někdo baví, pak je to právě Jágr. V letos průměrném týmu má nejvíc bodů za góly a přihrávky a obvykle umí na ledě vymyslet a provést něco lepšího než ostatní hráči.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].