Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Neopustit Ukrajinu

Ukrajinci ukazují, že je právem každého z nás zvolit si svou vlastní cestu. A to nehledě na to, že si mocnost za humny myslí, že jí patří naše svoboda. Moskva možná vlastnila minulost Ukrajiny, teď jde ale o to, kdo bude vlastnit její budoucnost...

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nad odvahou a odhodláním Ukrajinců se tají dech. Fakt, že někdo pokládá život za možnost žít v Evropské unii, je v poměrně euroskeptickém Česku pro mnohé nepochopitelný. Obdiv k vzedmutí tamní společnosti narůstá zejména, když si uvědomíme, čemu čelí. Nejde jen o konflikt s vlastní vládou, ale i s Ruskem, které považuje Ukrajinu za svůj prostor. Ukrajinci ukazují (a nám připomínají), že je právem každého z nás zvolit si svou vlastní cestu. A to nehledě na to, že si mocnost za humny myslí, že jí patří naše svoboda. Možná, že Moskva vlastnila minulost Ukrajiny, teď jde ale o to, kdo bude vlastnit její budoucnost. Je třeba doufat, že to zase budou Ukrajinci. Závěr minulého týdne naznačoval jistou naději, ale konec je stále otevřený.

Vzhledem k významu událostí věnujeme tomuto tématu velký prostor. Kromě našeho textu najdete v čísle například i rozhovor s uneseným a mučeným aktivistou Dmytrem Bulatovem. V průběhu týdne se na webových stránkách The New York Review of Books objevil mimořádný text Timothyho Snydera, znalce střední a východní Evropy, se kterým jsme přinesli před pár týdny rozhovor. Text nezaujal jen nás, o čemž svědčilo i to, že řada z vás nám napsala, ať si ho přečteme. Nejenže jsme si ho přečetli, ale rozhodli jsme se ho i koupit a otisknout v tomto čísle. Je třeba poděkovat redakci NYRB, která s publikací souhlasila, ačkoli v jejich tištěném vydání vyjde až v březnu. Děkujeme i panu Snyderovi, že se za nás přimluvil.

Jeho text dodává situaci na Ukrajině tolik potřebný kontext. Mimo jiné například píše: „Evropská unie staví na historickém ponaučení, že války 20. století vzplanuly na základě pomýlených a nebezpečných idejí nacionálního socialismu a stalinismu, které musejí být zavrženy a překonány v systému zaručujícím volný trh, volný pohyb osob a sociální stát. Eurasianismus je oproti tomu svými stoupenci prezentován jako protiklad liberální demokracie.

01 obalka velka mala • Autor: Respekt
01 obalka velka mala • Autor: Respekt

Eurasianismus si z 20. století bere ponaučení zcela jiné. Tato ideologie, vytvořená v roce 2001 ruským politologem Alexandrem Duginem vybízí k naplnění nacionálního bolševismu v praxi. Eurasianismus, místo aby odmítal totalitní ideologie, apeluje na politiky 21. století, aby si z fašismu a stalinismu vzali to užitečné.“

Tematický blok o Ukrajině najdete na stranách 19–29.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2014 pod titulkem Editorial: Neopustit Ukrajinu