Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Milička, či rosička?

foto Profimedia.cz • Autor: Profimedia.cz
foto Profimedia.cz • Autor: Profimedia.cz

Právě startují týdny módy, Berlín, Paříž, New York a tak dál. Prostě nuda a psát o tom nebudeme. Ani o podpatcích, ani o líčení. Koho to zajímá? Skutečné módní trendy nechodí po mole, ale na pole. Proto se návštěvníci přehlídek poslední dobou tváří tak znuděně. Myslí totiž na něco úplně jiného: jaké se asi bude nosit zrní? A které nepřežije do příštího fashion weeku?

Pamatujete na špaldu? Jak ji vychvalovali, poctivější, jaksi ryzejší a mnohem zdravější než vše ostatní. A kdo si na ni dnes vzpomene? Snad nějaká ta biomamka utře slzu zástěrou z biobavlny. Od té doby se ovšem vystřídalo dost trendů. Byly tu jáhly a byla tu pohanka a byla tu semolinová mouka z tvrdozrnné pšenice z Itálie. Ano, Versace mezi obilninami. A dnes? Asi tak módní jako papuče. A pak přišla quinoa, o níž si nejdřív mysleli, že to je nějaká tunika. Dnes už každý ví, že to je jihoamerická obilnina, bohatá na bílkoviny, tuky i minerály. Organizace OSN pro výživu a zemědělství vyhlásila quinou potravinou roku 2013, všichni ji obdivovali, všichni ji žrali. Jenže rok 2013 už skončil. A svět se zase nudí. Vyhlíží další obilnou sezonu.

Jaký hit přinese? Někdo říká, že tef čili miličku habešskou. Je příbuzná českým trávám miličkám, co se jim daří v dlažbě mezi psími čuránky – zrní má stejně miniaturní, nicméně nakrmí se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].