Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Pilot a Malý princ

Petr Sís

Petr Sís: Pilot a Malý princ • Autor: Labyrint
Petr Sís: Pilot a Malý princ • Autor: Labyrint
Petr Sís: Pilot a Malý princ • Autor: Labyrint
Petr Sís: Pilot a Malý princ • Autor: Labyrint

V knihách Petra Síse se nepostupuje jen ve vyšlapaných řádcích. Jsou to labyrinty tvořící bludiště i mapy – a záleží jen na čtenáři, jestli si je bude užívat z ptačí perspektivy coby kompozičně vyvážené celky, nebo se bude toulat v jejich uličkách. Ostatně i hrdiny jeho knih bývají často dobrodruhové, kteří se vrhají do života po svém a proti očekávání okolí. Namátkou Mozart, Darwin nebo sám Sís, jenž v knize Zeď vypráví o dospívání v komunistickém Československu, odkud v roce 1982 utekl a stal se světově úspěšným spisovatelem a ilustrátorem.

Také hlavní postava jeho nejnovější knihy je dobrodruhem ve všech významech toho slova – je jím letec a spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, autor Nočního letu či Malého prince. Ve vyprávění o jeho životě je ovšem autor překvapivě decentní: drží fantazii i pátračský apetit na uzdě a v podstatě jde o dobře odvyprávěný životopis. Možná i proto, že Exupéryho život byl dobrodružný a tajemný sám o sobě – takže se zdá, že není třeba příliš dodávat.  Sís je ale stručný a věcný až příliš. Chybí víc životopisných drobností, díky kterým by jeho hrdina vystoupil plastičtěji – jako je například zmínka, že si během letů četl a jeho kokpit byl nacpaný papíry. Nebo naopak šířeji pojatý vhled do bouřlivého rozvoje letectví.

I motiv Malého prince se sice objeví na obálce, ale pak už jen v několika nenápadných symbolech rozsypaných po stránkách. Sís se nejspíš vyhnul nejslavnější Saint-Exupéryho knize schválně a třeba bylo těžké sehnat o francouzském letci a spisovateli tolik detailů jako například o Darwinovi. Přesto cosi chybí k čtenářskému prožitku, na nějž jsme u Síse zvyklí. Pilot a Malý princ se řadí spíše k jeho řemeslnému standardu. Z české produkce sice vyčnívá, o čemž svědčí i to, že v The New York Times Book Review knihu zařadili mezi deset nejlépe ilustrovaných dětských titulů letošního roku. Jako by mu však scházela ingredience, jíž se vyznačují jeho nejlepší knihy – touha po překvapení a objevování.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Petr Sís: Pilot a Malý princ
Labyrint, 50 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2014 pod titulkem Decentní Saint-Exupéry