Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Jen tak dál a Kalouskovi nezbude ani Kalousek

Nastoupila TOP 09 cestu do bezvýznamnosti? Robert Břešťan, Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Marek Švehla, Erik Tabery

Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš
Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš

TOP 09 obohatila českou politickou kulturu o novou strategii - vyhoď svého politického lídra dva dny po volbách ze strany. Nenastoupila tím strana cestu do bezvýznamnosti?

Jindřich Šídlo: Topka padá a padá a padá. Kde se to zastaví, upřímně nevím, ale ať hledám, jak hledám, nevidím nic, co by mluvilo pro ni.

Petr Honzejk: Padá, padá, padá, padá… Jenže někdo polaritu tvořit musí. Kdo proti Babišovi, když ne topka? Nebo je perspektivou fakt Národní fronta 2.0, jak Babiš naznačuje?

Marek Švehla: Ještě je tu ODS 2.0.

Petr Honzejk: Legrácka?

Marek Švehla: No, jen že náš legendární pravicový volič se asi úplně nevypaří. Ještě před čtyřmi lety ukusoval 40 procent politického koláče.

Jindřich Šídlo: V Praze teď bylo takových voličů nalezeno 30 procent.

Petr Honzejk: Takže jako co?

Marek Švehla: Mimochodem před časem jsem jen namátkou hledal, kdo by mohl v topce konkurovat Kalouskovi. A všichni, kdo mě narychlo napadli, byli ze Starostů. Došlo mi, že kromě Hudečka tam vlastně nikoho neznám.

Petr Honzejk: Chcete sebevražednou prognózu? Tak jo. S topkou je amen. V krajských volbách bez Starostů udělá NIC. Starostové naopak jsou zatím neviditelná síla, která si ovšem uvědomí sama sebe a promluví. Ústy Petra Gazdíka například. Co řekne, nevím, ale slyšet to bude zatraceně silně.

Ondřej Kundra: Nastoupila. Nemá pozitivní program, nemá moc důvěryhodné lidi, je do sebe uzavřená a teď se ještě topí v nesrozumitelném vnitrostranickém boji.

Robert Břešťan: Na odepisování TOP 09 je ještě brzy. S tím bych počkal na to, až odejde (z praktické politiky) Karel Schwarzenberg.

Petr Honzejk: Berte, promiň, ale nejsme placeni přece jen za odvážnější prognózy než jako ty, že „až zabijí Lennona, budou mít Beatles možná problém“?

Erik Tabery: Já vidím bezradnost TOP 09 aspoň rok. Spíše déle. Ta strana byla budována pro časy úspěchu, není moc stavěná na těžké doby. ODS má aspoň zbytky členské základny, ale topka nemá nic. A co měla, to si teď sama ničí. Podle mě ji může zvednout ne vlastní aktivita, ale nějaký obří průšvih Andreje Babiše.

Petr Honzejk: Nevím. Původně stála topka na třech pilířích: Kalouskův mozek, Schwarzenbergova dýmka a starosti starostů. Poslední odpadlo, prostřední odchází, funguje to první ještě?

Jan Lipold: Topka ve volbách 2010 stála i na velmi kvalitní kampani (…víc, než si myslíte).

Erik Tabery: Podle mě ne, Petře. Všechny části jsou vyčerpané. Samozřejmě se mohou časem vrátit do kondice, ale za jak dlouho? Kdo bude čekat? Nicméně výhoda TOP 09 je jedna, že tu zbyla. Co má dělat ten, kdo nechce volit ANO, KSČM a ČSSD?

Dnes už bývalí členové TOP 09 Zdeněk Tůma, Jiří Vávra a Tomáš Hudeček. • Autor: ČTK
Dnes už bývalí členové TOP 09 Zdeněk Tůma, Jiří Vávra a Tomáš Hudeček. • Autor: ČTK

Petr Honzejk: Volit? První volby jsou za dva roky. Krajské volby. Parlamentní v normálním režimu za tři. Je tady někdo, kdo vsadí, že v nich bude spolufavoritem T0P 09? Pořád se mi dere na mysl souslednost OH-ODA-US-SZ-TOP 09… Vám ne? (Ty tři tečky na konci jsou důležité.)

Robert Břešťan: Promiň, Petře, žádnou odvážnou prognózu jsem v debatě nezaznamenal. Do té souslednosti se dá připsat jakákoli strana. Není to tak dávno, co všichni odepisovali KDU-ČSL, a teď je z ní faktický vítěz komunálek.

Petr Honzejk: Tys je odepisoval?

Robert Břešťan: Jasně že jo, když v roce 2010 nepřelezli pět procent.

Petr Honzejk: Mě tyhle nápady přešly, když jsem dělal kdysi rozhovor s Cyrilem Svobodou v temném kamrlíku v paláci Charitas. Svoboda vnímal mé nepohodlí mezi těžkými kusy nábytku a soucitně pravil: „S tím se nesmí hýbat. To je tady po Šrámkovi.“ A tak je to s celou touhle stranou.

Ondřej Kundra: Já hlavně moc nechápu strategii Kalouska. Nechal odstřelit Hudečka, někteří zástupci STAN jsou podle něj levicoví populisté, lídr STAN Půta je slovy Kalouska „bezelstně vyčuraný“… Jen tak dál a Kalouskovi nezbude ani Kalousek.

Marek Švehla: Pokud jde o lidovce: tradice a členská základna jsou k nezaplacení, na všechno ostatní je tu mastercard.

Robert Břešťan: ODS má (novodobou) tradici, členskou základnu - a k nezaplacení to má teď taky.

Marek Švehla: To je pravda. Osobně si myslím, že tři konzervativní strany jsou v éře Babiše neudržitelný luxus. Lidovce nese jejich tradice a Morava, zbytek bude hledat společnou cestu, pokud mají rozum.

Petr Honzejk: Společný rozum? Myslíš něco na způsob hnutí odporu? To by potřebovalo nějaký ideový základ. Co třeba překonání havlismu a klausismu a spojení vjedno? V ODS už to skoro jednou vyhrálo v osobě Saši Vondry, dřív než ho omotaly dobové siločáry.

Marek Švehla: Proč hnutí odporu? Prostě chuť dělat politiku jinak než s deseti poslanci ve sněmovně.

Petr Honzejk: Proti těm sto dvaceti nebo kolika, co jich může mít za tři roky nová Národní fronta.

Jindřich Šídlo: To je hysterie.

Petr Honzejk: Jo? Já tomu říkám předběžná opatrnost. Pokud se pletu, budu šťastný. O to víc, že moje opatrnost možná tenhle vývoj pomůže zbrzdit.

Marek Švehla: Ještě bychom mohli probrat něco o estébácích.

Petr Honzejk: To s tím nesouvisí. Ale možná máte pravdu a skutečně to vidím příliš černě. Ale zpět k topce: z různých zdrojů slýchám, že Kalousek ztrácí nervy, protože moc neví co dál. To u něj nebývalo. Vymyslí nakonec něco? Co myslíte?

Marek Švehla: A dá se vymyslet něco jiného než normálně stavět stranu a zvát do ní lidi - tedy to, co Kalousek zatím nedělal?

Petr Honzejk: To by byl vskutku revoluční počin! A co třeba pokus o integraci pravice? Fúze s ODS? V senátních volbách už byl náznak spolupráce. Nemohou se Kalouskovy myšlenky vydat tímhle směrem ?

Marek Švehla: To už jsem se tu snažil podsouvat. Obě strany musí promyslet, jak se vypořádat s názorem na Evropu a asi padesát dalších věcí, jinak to dává smysl.

Robert Břešťan: O spojeneckých plánech Kalouska a tehdy Topolánkovy ODS jsme v HN psali někdy v roce 2006… A zatím nic.

Petr Honzejk: Teď je ovšem vnější tlak o dost silnější. Ale taky si myslím, že v ODS nebude zájem (alespoň co se dá soudit z posměšků, které teď ódéesáci trousí, kudy chodí).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2014 pod titulkem Jen tak dál a Kalouskovi nezbude ani Kalousek